latinica  ћирилица
20/11/2017 |  15:01 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Историја двадесетог вијека бурна за српски народ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Бањалуци да је историја 20. вијека за српски народ и овај простор била веома бурна те изразио наду да се историјске грешке више неће понављати.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је прије почетка свечане академије у Банском двору поводом обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године навео да је 1918. година такође значајна за овај простор и за српски народ, да се све више не би понављало.

"Овакве догађаје треба обиљежавати. Мислим да је добро што и на овај начин поклањамо пажњу уласку српске војске у Бањалуку. Надам се да више нећемо понављати историјске грешке и да нећемо имати потребе да ослобађамо наш град", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да се ослобађање Бањалуке у Првом свјетском рату поклапа са одлукама из 1995. године, односно са Дејтонским мировним споразумом, истичући да је то још један показатељ да се није размишљало када су рађене неке ствари у 20. вијеку.

"Надам се да ће историја као учитељица живота бити на услузи српском народу и да неће ићи из грешке у грешку - да неће губити своје становништво, да неће имати потребе за ратовима, да ће све ствари рјешавати на цивилизован начин, преговарачким поступцима. Тај капацитет српски народ има и ја се надам да ће се тога држати", рекао је Чубриловић.

Он је говорећи о значају и важности Дејтонског мировног споразума рекао да он има једну важну одредницу, а то је да је донио ипак мир на ове просторе.

"Какав-такав, али мир", рекао је Чубриловић.

Он је навео да је Дејтонски споразум имао добра рјешења за Републику Српску и БиХ, додавши да је тај документ дерогиран у многим питањима.

Чубриловић је рекао да су високи представници доносили неуставне и незаконите одлуке, примјењивали их и спроводили посредством разних парламената у БиХ и легализовали их.

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум и оно што је сад у примјени у БиХ нису баш у сагласности једно са другим.

Он је рекао да Република Српска и српски народ морају да изражавају своје настојање - поштовање Устава и Дејтонског мировног споразума.

"Мислим да је то рјешење за цијелу БиХ и што се прије вратимо тим рјешењима, прије ћемо се окренути рјешавању реалних проблема грађана БиХ, а то значи рјешавање проблема у реалном сектору, проблема за младе људе, у запошљавању, социјалних проблема и то је оно што треба да буде у фокусу свих наших интересовања", рекао је Чубриловић.

Он је изразио бојазан за судбину Републике Српске и БиХ уколико се буде и даље ишло на урушавање Дејтонског споразума.

Извор: СРНА