latinica  ћирилица
16/11/2017 |  15:41 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

У Бијељини отворена прва Канцеларија за националне мањине на Балкану (ВИДЕО)

На Међународни дан толеранције, у просторијама Градске управе у Бијељини отворена је прва канцеларија за националне мањине. Потписан је и Протокол о разумијевању између Града Бијељина, Федералне уније европских националности, Њемачке организације за сарадњу и Удружења грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“. Учесници се надају да ће и друге општине слиједити примјер града Бијељина.
Бијељина - канцеларија за националне мањине - Фото: РТРС
Бијељина - канцеларија за националне мањинеФото: РТРС

У Бијељини је данас отворена прва канцеларија за националне мањине у БиХ, која ће служити као сервис грађанима и допринијети бољој комуникацији и остварењу мањинских права.

Отварању канцеларија, која је једина такве врсте на Балкану, присуствовали су представници Савјета Европе у БиХ, Њемачке организације за техничку сарадњу, Федералне уније европских националности и друге званице.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је отварање канцеларије почетак процеса којим се настоји помоћи националниим мањинама.

"Бијељина је још једном показала своју отвореност, толеранцију и настојање да поштује људска права свих својих становника", рекао је Мићић, изразивши задовољство што је Бијељина први град на Балкану који има овакву канцеларију.

Драган Јоковић из Удружења грађана ''Отахарин'' нагласио је да је отварање ове канцеларије велики помак за положај, позицију и за инклузију националних мањина, промоцију њихове културне баштине, језика, њихове традиције, културе и обичаја.

Данијел штефек, предсједник Удружења Словака "Јуриј Јаношек" из Бијељине изразио је наду да ће националне мањине кроз ту канцеларију успјети да реализују многе друге пројекте , као и да ће радити на запошљавању младих Словака у Бијељини.

Након свечаног отварања канцеларије, потписан је протокол о разумијевању између Града Бијељина, Федералне уније европских националности, Њемачке организације за сарадњу и Удружења грађана за промоцију образовања Рома "Отахарин" из Бијељине.