latinica  ћирилица
16/11/2017 |  07:49 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Високи судски и тужилачки савјет о ратној прошлости судија и тужилаца

Високи судски и тужилачки савјет БиХ данас ће се изјаснити о приједлогу ревидираних закључака у вези с провјером ратне прошлости судија и тужилаца, које је предсједник Савјета Милан Тегелтија изнио на јучерашњој сједници.
ВСТС БиХ - Фото: РТРС
ВСТС БиХФото: РТРС

Тегелтија је рекао да је корекција закључака дошла на иницијативу Европске комисије која тражи да закључци буду прилагођени стандардима ЕУ. Објаснио је да је у ревидираном приједлогу ријеч о објашњењима, односно позивању на законске одредбе да би се избјегла различита тумачења.

Предложио је да Савјет усвоји да се од предсједника судова и главних тужилаца, у складу са Законом о ВСТВ БиХ, затражи достављање информација из члана 76 и 77 тог Закона, Канцеларији дисциплинског тужиоца, укључујући информације ако је против судије или тужиоца покренута истрага у кривичном поступку, те ако је против њега надлежни тужилац подигао оптужницу за кривично дјело.

Предвиђа се и усвојање закључка да се од судова у БиХ, који су надлежни за поступање у предметима ратних злочина, затраже сви подаци о правоснажно ослобођеним и осуђеним лицима за ратне злочине, те подаци везани за кривична дјела и изречене кривичноправне санкције, са посебним освртом на злочине против човјечности, а према јединственим тачкама које ће сачинити кабинет Предсједништва ВСТВ БиХ.

Према једном од закључака, Савјет утврђује приоритетну потребу унапређења дисциплинског поступка и проширења дисциплинске одговорности судија и тужилаца ради јачања интегритета носилаца правосудних функција и јачања повјерења јавности у правосудни систем БиХ.

У том смислу, ВСТС задужује Сталну комисију за легислативу да до наредне сједнице предложи измјене и допуне интерних аката ВСТС-а као и Закона о ВСТС-у БиХ ради пуног спровођења Мисије стручне процјене Европске комисије о питању дисицплинског поступка у правосуђу БиХ.

ВСТВ БиХ би од Европске комисије требао затражити одржавање семинара о питању механизма за вршење провјера прошлости носилаца правосудних функција,  ради доношења одговарајућих закључака који би послужили као основа за даље активности ВСТС-а о овом питању.

Извор: СРНА