latinica  ћирилица
19/10/2017 |  15:32 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Информација Републичког центра на наредној сједници ВСТС-а

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да ће на дневном реду наредне сједнице ВСТС-а бити информација Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица о ратним судијама и тужиоцима који и данас обављају правосудне функције.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је навео да би наредна сједница ВСТС-а требало да буде одржана 25. и 26. октобра.

"У ВСТС је данас стигла информација Републичког центра у којој је обухваћено девет судија и шест тужилаца. Након пријема информације, у Одјељењу за именовања провјерио сам да су ове судије и тужилаци ступили у правосудне институције у периоду од 2003. до 2007. године", рекао је он.

Тегелтија је истакао да ће информација Републичког центра бити упућена Канцеларији дисциплинског тужиоца ВСТС-а ради даљих провјера.

"Ову тачку ставићу на дневни ред сједнице ВСТС-а јер сматрам да заслужује да се отвори расправа о овом питању и тада ћемо предложити и закључке", рекао је он.

Према његовим ријечима, овој информацији ће се приступити крајње озбиљно и са максималном пажњом.

Тегелтија је напоменуо да ВСТС нема овлаштења да разрјешава судије и тужиоце без учињеног дисциплинског прекршаја, а дисциплински прекршај се чини од дана када су постали судије или тужиоци.

Предсједник ВСТС-а је рекао да нема коментар на тврдње породица Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине да у предметима ратних злочина постоји селективност, али је напоменуо да ће и то бити једна од тема на сједници ВСТС-а.

"Могу да разумијем фрустрацију жртава рата које су незадовољне резултатима у процесуирању ратних злочина. Због професионалне етике не могу да коментаришем ниједан предмет који тренутно тече пред правосудним инситуцијама у БиХ, укључујући посљедњи предмет који је изазвао негодовање у Републици Српској, а који се односи на ослобађајућу пресуду Насеру Орићу", додао је он.

Тегелтија је напоменуо да је ријеч о неправоснажној пресуди и да је тај поступак у току, јер је Тужилаштво најавило жалбу.

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине затражиле су од предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије да се хитно изјасни о наводима да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве.

Извор: Срна