latinica  ћирилица
19/10/2017 |  14:49 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Свједок затекао српске цивиле затворене у полицијској станици

Свједок Тужилаштва БиХ Малин Чулов рекао је на суђењу оптуженима за убиства и затварање више од 100 српских цивила у Горажду у случају "Меркез и остали", да је у љето 1992. године у горажданској Полицијској станици затекао затворене цивиле српске националности, који су доведени из села Бучје.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Чулов је испричао да је у јулу или августу 1992. године дошао у Станицу јавне безбједности /СЈБ/ у Горажду на мјесто дежурног полицајца. Од руководног кадра, како је рекао, затекао је начелника Центра јавне безбједности Џевада Беговића и начелника Станице Ибру Меркеза.

Он је додао је да је командир Полицијске станице био Ешеф Хурић.

Према ријечима свједока, Меркез је био начелник СЈБ до рањавања у августу или септембру 1992. године, након чега је на његово мјесто именован Брацо Богунић, преноси Бирн.

"Затворене Србе сам видио у просторијама за задржавање. То су биле моје комшије са Бучја. Од војске сам раније чуо да су приведени у Полицијску станицу. Припадници /такозване/ Армије БиХ су их ту довели. Било их је од 20 до 30, били су затворени у три или четири просторије. Током дана су пуштани у круг зграде. Пуштао сам их и ја", навео је Чулов.

Он се присјетио да је било цивила српске националности смјештених у згради преко пута Министарства унутрашњих послова /МУП/, појаснивши да нису били заточени и да су ту били "ради безбједности".

Свједок Муниб Пишмо је испричао да је, као полицајац, у августу 1992. године дошао у Полицијску станицу Горажде. Према његовим ријечима, Меркез је до рањавања био начелник СЈБ, додавши да не зна ко га је замијенио.

Он је потврдио изјаву из истраге да на мјесто начелника долази Богунић, као и да је извјештаје са дежурства подносио командиру Полицијске станице Хурићу.

"Заточених Срба у просторијама за задржавање је било. Тамо нисам улазио. Виђао сам их кад излазе вани", рекао је он.

Омер Куленовић је навео да је у јесен 1992. године дошао у МУП у Горажде, када је командир био Хурић, док је начелник био Меркез. Појаснио је да би Меркеза, након његовог рањавања, требао мијењати командир саобраћајне полиције Месуд Кумро, а не Богунић.

Док је 10 до 15 дана био на позицији помоћног дежурног полицајца у Полицијској станици, свједок је, како је рекао, видио затворене цивиле са Бучја, али није могао рећи ко их је довео.

"Преко дана су излазили, а навече су били затварани. Након тог сам отишао, не знам када су размијењени", изјавио је свједок.

Тужилаштво БиХ терети Ибру Меркеза, Ешефа Хурића и Предрага Богунића да су на подручју Горажда од јула 1992. до фебруара 1993. године наредили и учествовали у убиствима и затварању више од 100 српских цивила од седам до 70 година.

Према оптужници, Меркез је био начелник Станице јавне безбједности /СЈБ/ Горажде и члан ратног предсједништва Скупштине општине Горажде, Богунић начелник СЈБ, а Хурић командир станице полиције у том граду.

Суђење се наставља 2. новембра.

Извор: СРНА