latinica  ћирилица
19/10/2017 |  14:04 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Бањалука- Откривен споменик за 115 погинулих бораца ВРС (ВИДЕО)

У бањалучком насељу Лауш данас је откривен и освештан споменик за 115 погинулих и шест несталих бораца Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Лауш - освештан споменик - Фото: СРНА
Лауш - освештан споменикФото: СРНА

Милица Тубић, мајка несталог борца, каже колико је тужна, толико је и захвална што ће имати мјесто на којем сину може запалити свијећу. 

- Ми преживјели борци имамо обавезу и част, а то желимо пренијети на наша млађа покољења, да се чувају овакви споменици као трајан залог српског народа за слободу - рекао је Горан Рогић, предсједник Борачке организације Града Бањалука.

Својом жртвом за Републику Српску они су нас обавезали да је ми морамо чувати и у миру је градити, истакао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић. Борачке категорије за Владу Српске, како је навео, остају приоритет.

- Влада и институције Републике Српске чине све, и више него што је могуће у складу са економским могућностима, да рјешава проблеме породица погинулих бораца и дјецу погинулих бораца запошљавањем и стамбеним збрињавањем - рекао је Савановић.

Ове године из градског буџета издвојена су средства за пет споменика на подручју града. 

Споменик су заједнички открили ресорни министар Миленко Савановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и чланови породица погинулих бораца.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да су погинули српски борци поднијели највећу жртву за стварање Републике Српске, и да то никада не смије бити заборављено.

Радојичић је навео да Град ове године улаже напоре да се на више локација достојанствено подигну спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, јер је то обавеза Града Бањалука, као вид поштовања и сјећања на оне који су дали свој живот за Републику Српску.

Недавно је откривено-спомен обиљежје у бањалучком насељу Драгочај, реконструисано спомен-обиљежје у Мотикама, док се за двије седмице очекује откривање спомен-обиљежја у Залужанима, а након тога и на Старчевици.

Споменик су освештали свештеници бањалучке Епархије. Након освештања, вијенце на споменик положили су министар СМиленко Савановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, представници БОРС-а, Градске борачке организације Бањалуке, породице погинулих борац,а те делегација СУБНОР-а.

Изградња споменика и чесме за погинуле борце Војске Републике Српске са подручја насеља Лауш почела је у априлу у дворишту Храма Светог Јована Богослова.