latinica  ћирилица
19/10/2017 |  13:40 | Аутор: РТРС

Ђокић: Опозиција покушала да оскрнави ауторитет парламента

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да је понашање опозиције на посљедњој сједници Народне скупштине удар на институционални ауторитет у Републици Српској.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је нагласио да је Народна скупштина институција којој се вјерује и која има висок ауторитет, те да је ово био покушај да се тај ауторитет оскрнави на начин да се изазове инцидент и да се створи безбједоносни проблем.

- То се никада до сада у Народној скупштини Републике Српске није десило. Све наше кључне институције, првенствено предсједник Републике, парламент и Влада, су са највећом могућом пажњом његоване свих претходних година - рекао је Ђокић.

Он је истакао да је и раније било тешкоћа, али да је увијек било довољно разума да се нико не дрзне и не допусти дјеловање које је неки дан извела опозиција, која је два пута поновила исти сценарио да оскрнави Народну скупштину.

- Они су ставили мрљу на парламентарни живот у Реопублици Српској, али нас не могу спријечити да наставимо даље радити оно што је у складу са Уставом. Ми смо обезбиједили нормалан наставак рада, закључили сједницу и не могу приговорити ни на једну процедуралну активност - поручио је Ђокић.

Према његовим ријечима, постоји стенограм са посљедње сједнице и нико не може оспорити легалитет и легитимност рада посланика.

Ђокић је опозицији поручио да би најбоље било да оду у Сарајево и да устану против срамне пресуде ратном команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу.

Опозиција, тврди Ђокић, то неће, вјероватно зато што не прима иницијативе Републике Српске и не прихвата ставове институција Републике Српске као обавезно понашање, већ "очигледно прихвата обрасце које им доносе са стране".

- И ово је дефинитивно препорука коју је дао неко са стране, да направе инцидент не би ли он био окидач за неке проблеме у Републици Српској, али су промашили циљ - нагласио је Ђокић.

Он је додао да ће овим понашањем опозиција неупоредиво више изгубити, него што ће добити политичких поена, које чак више не могу добити ни код чланова својих странака.

- Нико не подржава такву врсту политичке и парламентарне борбе. Људи подржавају борбу размјеном аргумената, истицањем својих политика. Али опозицији требају проблеми, криза, и упорно покушавају да је изазову, али сваки њихов покушај до сада је пропао - навео је Ђокић.

Лидер социјалиста рекао је да је већ дуго времена на политичкој сцени у БиХ присутан пројекат девастирања свих институција у БиХ, како би се доказало да БиХ не може да функционише.

- И зато је стална криза Савјета министара и стална континуирана криза у Федерацији БиХ. Годинама је стабилна само Република Српска - истакао је Ђокић.

Он је додао да стабилна Српска ремети концепцију у којој се говори о БиХ као држави која је проблем који би требало да рјешава неко на међународном нивоу.

- И зато се ово што ми радимо у Републици Српској и што смо радили претходних година не уклапа у такава сценариј јер ми увијек проналазимо начина да Република Српска нормално и стабилно функционише . закључио је Ђокић.

Извор: СРНА