latinica  ћирилица
19/10/2017 |  10:43 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Брчко: Правобранилаштво упозорава на висину средстава за грантове (ВИДЕО)

Из Правобранилаштва у Брчком опомињу Владу и Скупштину Дистрикта да се огромна средства из буџета непотребно издвајају за грантове.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Нигдје у окружењу, али ни у Европи, не постоји заједница која трећину својих прихода даје невладиним организацијама.

Зато је потребно израдити нови начин дефинисања и одређења ''категорије грант'', јер су све чешће притужбе да се скоро трећина средстава из буџета незаконито одлива у приватне џепове.

Брчаци кажу да сви већ знају да су годишња издвајања од 80 милиона марака за грантове, само покрића за нечасне радње посланика и неких чланова Владе Дистрикта.

Допис из Правобранилаштва о трошењу трећине буџета за рад неких НВО, стигао је у Скупштину након 17 година.

То је добро, одговарају из Скупштине, и најављују да ће Влада заједно са Дирекцијом за финансије припремити нови план са другачијим приступом него до сада.

Ово до сада, кажу, није било добро.

- Тенденција у Брчком је да се свакодневно у нашем суду регситрују многа нова удружења, дакле три грађанина формирају удружење и онда траже новац од Дистрикта. То је поразна чињеница, каже Есад Кадрић, предсједник Скупштине Дистрикта.

За око 650 удружења и НВО сваке године се из буџета издвоји око 80 милиона марака и то одавно постаје оптерећење за буџет, у којем се ове године није нашла ни марка за капитална инвестирања.

- Ово овдје траје као пракса 17 година.  Кад бисте то хтјели да збројите, видјели бисте да се ради о милијардама, или близу милијарде средстава која се на тај начин одливају. Хоће ли то све маца појести, можда маца неће, али ће снијегови покрити, наводи Шемсо Салковић, посланик у Скупштини Дистрикта.

Проблем од милијарду и 200 милина марака, био би давно ријешен да постоји консензус владајућих странака. Ниједан састав Владе ни Скупштине о овоме нису расправљали.

- Немам довољно политичке снаге. И ја и неке друге колеге заговарамо да се с том праксом престане, јер ће то бити велики терет у перспективи, Ствара се осјећај да се ту ради о одређеним коруптивним активностима, додаје  Кадрић.

У Влади су, кажу, одлучни да се оваквим манипулацијама једном стане на пут. Предложиће закон према којем ће сам појам ''грант'', бити редефинисан и тачно одређен и да ће додјела новца за ове намјене бити другачије условљена и контролисана.