latinica  ћирилица
17/10/2017 |  15:20 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

Међународни дан борбе против сиромаштва (ВИДЕО)

Просјечан грађанин БиХ дневно живи са двије до пет марака, што није довољно ни за основне потребе, поручено је данас у Бањалуци на обиљежавању Међународног дана борбе против сиромаштва.
Међународни дан борбе против сиромаштва, Синдикат - Фото: РТРС
Међународни дан борбе против сиромаштва, СиндикатФото: РТРС

Због велике незапослености, корупције и криминала, недговорности јавних структура и носилаца власти, БиХ спада у угрожене државе, речено је на скупу. Предсjедник Удружења наставника и сарадника универзитета у Бањалуци Душко Вејновић истакао је да политичари озбиљније морају да се позабаве све већим проблемом сиромаштва грађана.

"Треба им приказати, они то знају, али неће да знају да има пуно гладних. Оних који немају гдје да станују да има пуно необразованих неписмених поготово дјеце на селу која у руралним срединама не могу ићи у школе", додао је Вејновић.

"Професор то гледа из свог домена. Ја могу рећи да је то чак лошије стање, настојим да будем реалан, сматрам да ћемо у будућем периоду побољшати статус не само у области науке и културе него и за цијелу Републику Српску и БиХ", истакао је предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић.