latinica  ћирилица
17/10/2017 |  11:23 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

Бијељина: Угледни израелски професор одржао предавање о страдању Јевреја (ВИДЕО)

У сједишту епархије зворничко-тузланске у Бијељини одржано је предавање "Страдање Јевреја у 20. вијеку" које је одржао угледни израелски професор Гидеон Грајф.
Бијељина, предавање о страдању Јевреја - Фото: РТРС
Бијељина, предавање о страдању ЈеврејаФото: РТРС

Овај историчар и стручњак за холокауст налази се у Републици Српској гдје прикупља податке о страдању Јевреја на Балкану. Гидеон, који каже да му је циљ да се не заборави страдање његових и наших сународника, главни је историчар Института за холокауст "Шем олам" у Израелу.

Грајф је на предавању рекао да је у Републику Српску дошао како би исправио неправду, а под неправдом сматра да је страдање Јевреја готово па заборављено. Он предводи групу историчара која би ускоро требало да припреми изложбу о страдању Јевреја и о холокаусту који је извршен над Јеврејима и Србима од стране усташа.

- Просто је невјероватно да су неке јеврејске заједнице, попут заједнице грчких Јевреја, потпуно заборављене. Крајње  је вријеме да се проговори о томе. Такође, готово је невјероватно како су опсесивни били они који су убијали жртве. Нису поштедјели чак ни мања мјеста са пет или више Јевреја, сви су морали да буду побијени. Ако анализирамо допринос Јевреја који су живјели на овим просторима можемо да закључимо да су они који су их прогањали заправо направили једну глупост, јер погледајте само како би лијепо и напредно изгледала та мјеста гдје су они живјели - рекао је Грајф.

Управо су ученици Гимназије Филип Вишњић, заједно са професорком српског језика и књижевности Кармелом Ракић, направили филм у којем се истиче велики значај Јевреја који су живјели у Бијељини до избијања Другог свјетског рата. Нажалост, Јевреја више нема у Бијељини, а до 1941. године било их је око 400, од којих је ратни ужас преживјело само 26.

- У филму се може видјети да је највећи дио садашњег градског језгра њихова оставштина. То су породичне јеврејске куће, њихове трговине, које су након Другог свјетског рата национализоване пошто су остале без власника па данас имају неку сасвим другачију функцију, затим приватне кућае кафићи, те општинске просторије и други објекти у зависности од тога какву је судбину који од њих имао - рекла је Кармела Ракић, професорица српског језика и књижевности у Гимназији.

Један од оних који је најзаслужнији што су неки бијељински Јевреји преживјели ратни ужас, јесте Ристо Марић, који је своје суграђане сакривао од нацистичког терора и сигурне смрти. Неки од преживјелих су се након рата вратили у Бијељину, али су се врло брзо одселили, већином у Израел.