latinica  ћирилица
17/10/2017 |  09:02 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

Нови Град: Недовољно интересовања за хранитељство

На јавни позив Центра за социјални рад Нови Град за одабир хранитељских породица пријавиле су се три породице и интересовање је мање од очекиваног, рекао је Срни директор ове установе Владимир Мирић.
Нови Град (фото: mapio.net) -
Нови Град (фото: mapio.net)

Мирић је навео да Центар за социјални рад уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Српске реализује пројекат "Подршка хранитељским породицама у општини Нови Град", те додао да ће пројектне активности бити завршене до краја године, али се заинтересоване породице могу и након тог периода јавити у Центар.

"Уз постојећих активних седам хранитељских породица, на наш позив јавиле су се још три са којима ће ових дана почети анкетирање и провјера испуњавања услова", рекао је Мирић.

Он је додао да је једна од компоненти пројекта једнократна подршка постојећим хранитељским породицама у којима је смјештено 13 дјеце, по 100 КМ за свако дијете.

"Хранитељске породице до сада су примале накнаду за дјецу у складу са Законом о социјалној заштити, а хранитељи нису имали накнаду. Новим правилником предвиђена је накнада за хранитеље", појаснио је Мирић.

Он је рекао да је пројектом предвиђен смјештај у хранитељске породице и дјеце и одраслих.

"Хранитељске породице су рјешење које је слично породичном, особе се лакше привикавају и остају на подручју своје општине", навео је Мирић, који сматра да већ сад постоји потреба за смјештај у хранитељске породице и дјеце и одраслих лица, а да ће то у будућности бити још израженије због неповољне демографске ситуације и све већег броја старих лица која немају адектватну његу.

Извор: СРНА