latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:41 ⇒ 19:07 | Аутор: РТРС

Дан бијелог штапа - обиљежавање (ВИДЕО)

Поводом обиљежавања Свјетског дана слијепих и слабовидих лица, Градска организација слијепих Бањалука организовала је низ активности за своје чланове.
Дан бијелог штапа - Фото: РТРС
Дан бијелог штапаФото: РТРС

Удружења су упутила апел јавности да овим лицима обезбиједи спровођење њихових основних права, унапређење социјалног положаја и повећају безбједност ових лица у саобраћају.

Представници Савеза слијепих, који обиљежава 25 година постојања, надају се да убудуће међународни "Дан бијелог штапа" неће бити једини дан у години када јавност обраћа пажњу на слијепа и слабовида лица. Нису, кажу, задовољни односом друштва према њиховим проблемима.

- Очекујемо знатно више, ми мислимо да минимум социјалне сигурности није обезбијеђен, да права која су законом обезбијеђена се не проводеу пракси и треба бити одрешит, да Влада Републике Српске кад је у питању право категорије која се збрињава у социјалном сектору поправи права, као што је са личном инвалиднином, наглашава Бранко Сузић, предсједник Републичке организације слијепих.

Из градске управе поручују да ће се успјешна сарадња са овом организацијом и даље наставити, како подршком тако и субвеницјом од неколико десетина хиљада марака на годишњем нивоу.

Осим сигнализације у саобраћају и институцијама, као начину оријентације ових лица у јавном простору, истакнут је и проблем недовољног запошљавања слијепих и слабовидих лица. У оквиру обиљежавања Дана, лицима су такође додијељена лична помагала, док је у току и развијање сервиса персоналне асистенције.