latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:55 | Аутор: РТРС

Потребан Фонд за развој женског предузетништва у Републици Српској

Секретар Савјета за женско предузетништво бањалучке Привредне коморе Нада Будиша истакла је данас у Београду да је у Републици Српској неопходно основати фонд чија би средства била кориштена искључиво за развој женског предузетништва.
Нада Будиша - Фото: СРНА
Нада БудишаФото: СРНА


Будиша, која је учествовала у раду Регионалне конференције о женском предузетништву у Србији, Црној Гори и БиХ, рекла је Срни да би се средства из фонда користила за развој женског предузетништва или за набавку основних средстава, едукацију и учествовање на привредним сајмовима.

Она је навела да Савјет за женско предузетништво Привредне коморе Бањалуке од оснивања, прије седам година, организује едукацију искључиво за жене предузетнике, а кроз обуку је до сада прошло око 200 жена, што, како истиче, није мало.

"Оне су изузетно захвалне нама, задовољне су едукацијом и јако су захвалне као учеснице, јер много уче и врло су одговорне и педантне", истакла је Будиша.

Она је навела да су семинари организовани на основу резултата истраживања које је Савјет спровео 2011. године, а који су показали да предузетницама недостаје знања у управљању финансијама, маркетингу и управљању људским ресурсима.

Исто истраживање је показало и да већина предузетница послује у области трговине, угоститељства и текстила, односно да су жене углавном заступљене у ниско акумулативним гранама, што како истиче Будиша, није добро ни пожељно.

"Пожељно би било да се жене више појављују и у развијеним индустријама високе технологије, гдје је већи профит", указала је Будиша.

Савјет ради и на повезивању предузетница Републике Српске са колегиницама из БиХ и из окружења, па је до сада склопљено неколико споразума о сарадњи, међу којима су споразуми са предузетницама из Ваљева и Новог Сада, а на нивоу БиХ са Удружењем пословних жена БиХ.

Будиша је изразила наду да би крајем новембра ове године у сарадњи са Министарством индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, са којим Савјет сарађује на развоју Стратегије развоја женског предузетништва, могла бити организована и прва конференција женског предузетништва Републике Српске.

Извор: Срна