latinica  ћирилица
16/10/2017 |  15:32 | Аутор: РТРС

Бањалука: За годину дана више од два милиона КМ донација

Градске власти Бањалуке су од почетка године обезбиједиле више од два милиона КМ донаторских средстава, што ће бити утрошено у развој локалне заједнице у различитим областима.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Подршку је добило седам пројеката које је град кандидовао код међународних донатора, а укупан износ одобрених средстава је око 1,4 милиона КМ, саопштено је из Градске управе.

Ријеч је о пројекту изградње стамбених јединица на поплављеним подручјима, изградњи инфраструктуре у Пословној зони Рамићи, изради софтвера за наплату комуналне накнаде, регионалном програму локалне демократије, у оквиру којег се обезбјеђује подршка за пројекте удружења грађана на подручју града.

Подршку су добили и пројекат уређења потока Јуларац и Подстранац, израда главног пројекта уређења водотока и корита ријеке Врбас кроз урбано градско подручје у дужини од 10 километара и пројекат јачања улоге мјесних заједница у оквиру којих ће бити суфинансирани приоритетни пројекти мјесних заједница.

Уз 1,4 милиона КМ донаторских средстава, град Бањалука учествује у реализацији наведених пројеката са око 700.000 КМ.

Значајна средства остварена су кроз акцију изградње дјечијих игралишта, коју, на иницијативу градоначелника Игора Радојичића, град спроводи са друштвено одговорним компанијама.

Од почетка године изграђено је шест игралишта, а тренутно се изводе радови на четири, док су са неколико компанија у току преговори у вези са подршком акцији.

За игралишта је обезбијеђено укупно 637.000 КМ.

Компанија "Аграм" донирала је 50.000 КМ, што је намијењено за опремање дјечијих вртића.

За реконструкцију једног од градских вртића Удружење осигуравајућих кућа Републике Српске донираће око 80.000 КМ.

Извор: Срна