latinica  ћирилица
16/10/2017 |  14:37 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Посланици владајућих странака напустили сједницу Одбора за безбједност

Одбор за безбједност Народне скупштине Републике Српске није одржао данашњу сједницу, јер су је напустили чланови Одбора из владајућих странака, па није било кворума, рекао је предсједник овог скупштинског тијела Миланко Михајилица.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Он сматра да су посланици напустили засједање јер нису хтјели да расправљају о више тема у вези са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, међу којима је и ангажовање полиције на 21. редовној сједници Народне скупштине одржаној 12. и 13.септембра.

Михајилица је рекао да је за сједницу Одбора требало да буде достављена информација о ангажовању припадника МУП-а на том засједању парламента Српске, додајући да су чланови Одбора за безбједност из опозиционих странака припремили приједлог одлуке да о том догађају буде одржано јавно саслушање.

- Јавно саслушање по тој одлуци било је планирано за 23. октобар, а били би позвани предсједник Народне скупштине /Недељко Чубриловић/, министар унутрашњих послова /Драган Лукач/, те други представници надлежних органа и институција - рекао је Михајилица.

Према његовим ријечима, на данашњој сједници требало је да буде расправљано и о набавци радара за контролу брзине возила, за чију набавку је у току тендер и који би требало реализовати по систему јавно-приватног партнерства.

- Нисмо против набавке тих радара, али мислимо да је у супротности са прописима у вези са буџетским системом Српске то да се 50 одсто средстава од наплаћених казни уплаћује у буџет, а 50 одсто неком приватном лицу, како је предвиђено тендером - појаснио је Михајилица.

Он је рекао да је за данашњу сједницу била планирана и расправа о набавци нових униформи за полицију Српске, додајући да је тендер закључен прије два мјесеца, али да не види да је полиција добила нове униформе.

Михајилица је рекао да је на данашњу сједницу био позван и министар Лукач, који није дошао.

Извор: СРНА