latinica  ћирилица
16/10/2017 |  12:41 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Богданић: Српска брине о социјалној заштити дјеце и породиљама

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је данас да надлежне институције Српске поклањају велику пажњу социјалној заштити дјеце, посебно оној са сметњама у развоју, а у плану је и значајна подршка младим незапосленим породиљама.
Драган Богданић - Фото: СРНА
Драган БогданићФото: СРНА

- У Републици Српској урађено је много и ради се доста за дјечију заштиту. Ми смо се опредијелили да од наредне године уведемо надокнаду за породиљско одсуство за незапослене младе мајке и да их на тај начин изједначимо са оним женама које имају запослење - рекао је Богданић новинарима у Сарајеву.

Он је рекао да ће износ те накнаде бити 405 КМ.

Богданић, који је био један од уводничара тродневне конференције о социјалној заштити дјеце која је данас почела у Сарајеву, каже да ће на овом скупу бити представљено шта је у Српској урађено и шта се ради на плану социјалне заштите дјеце.

Он је нагласио значајну улогу центара за социјални рад у вези са социјалном заштитом дјеце.

Богданић је додао да бриге о дјеци никада не може бити превише, истичући да ће се са бољим економским развојем друштва у цјелини обезбиједити и бољи услови за већа издвајања за социјалну заштиту и бригу о дјеци.

Федерални министар рада и социјалне политике Веско Дрљача поручио је да дјеци у свим државама треба обезбиједити још већу социјалну заштиту, пажњу друштва и поштовање.

- Дјеца не треба да буду само објект, него и субјект социјалне заштите и дјечијих права и због тога им треба омогућити европске стандарде социјалне политике - рекао је Дрљача.

Он каже да у БиХ постоји искрена воља и жеља за ефикаснијом социјалном заштитом дјеце, посебно дјеце ометене у развоју.

Представник УНИЦЕФ-а за БиХ Гетањали Нарајан сматра да је овај скуп добра прилика за размјену позитивних искустава из региона у спровођење социјалне политике према дјеци и њиховој заштити.

Она је истакла двије важне теме ове конференције, од којих се прва тиче значаја инвестирања у системе социјалне заштите, што подразумијева подршку политичког лидерства, а друга се односи на потребу тјешњих веза сектора социјалне заштите са секторима, рада, образовања, пореза.

Нарајан је захвалила ентитетским и институцијама БиХ за преданост и партнерство у припреми и реализацији ове конференције.

Конференција, у организацији УНИЦЕФ-а и у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске, Министарством цивилних послова БиХ и федералним Министарством рада и социјалне политике, окупила је стручњаке и доносиоце одлука из осам држава који дјелују у области социјалне заштите и друге актере који могу утицати на политику у овој области.

На скупу учествују представници Албаније, Србије, Црне Горе, Македоније, Словеније, Грузије и Молдавије, који разговарају о иновацијама у области социјалне заштите, размијењују искуства и унапређују међусобну сарадњу.

Организатори истичу да је јачање социјалне заштите дјеце у интересу свих земаља у регији јер се на тај начин најефикасније сузбија сиромаштво дјеце и социјална искљученост, а дјеци омогућава да имају бар минималне услове за живот.

Рјешавањем проблема сиромаштва и социјалне искључености дјеце, социјална заштита може помоћи дјеци да уживају минималне животне услове који су им потребни како би могли да остваре своја права на преживљавање, напредовање, учење, те потпуно и равноправно учешће у друштву.

Конференција би требало да резултира документом под називом Позив на акцију, и да додатно потврди опредијељеност земаља региона за унапређењем система социјалне заштите у којим дјеца заузимају важно мјесто.

План је и да учесници конференције размијене научено у овој области, укажу на иновативне приступе и разговарају о социјалној заштити која ће породицама помоћи да се носе са потешкоћама тешке материјалне ситуације.

Извор: СРНА