latinica  ћирилица
16/10/2017 |  07:45 | Аутор: РТРС

Рестаурирано писмо Јеврејина о хорорима Аушвица

Неколико мјесеци прије ослобођења Аушвица у јануару 1945, Јеврејин Марсел Нађари тајно је записао све хороре којима је присуствовао у том логору. Недавно је први пут одгонетнут садржај писма.
Аушвиц (Фото: ANP) -
Аушвиц (Фото: ANP)

Нађари је писмо је ставио у термос, који је затим убацио у кожну торбу и закопао га под земљом. Рукопис је тек недавно рестауриран и објављен.

Историчар Павел Полијан изјавио је за Дојче веле да је на територији Аушвица до сада пронађено укупно девет закопаних докумената, која описује као најзначајнија писана свједочанства о холокаусту.

Писали су их Нађари и још четворо логораша групе "Зондеркомандо" која је била задужена за преношење лешева из гасних комора у крематоријуме.

На основу рукописа се сазнаје да су припадници групе имали задатак да преминулима ваде зубе, брију њихове главе и просипају њихов пепео у ријеке.

Нађаријево писмо, које је пронађено 1980. године, писано је на његовом матерњем језику - грчком.

Писмо је било потпуно нечитљиво, све док није подвргнуто мултиспектралној анализи у оквиру пројекта који је трајао годину дана. Том приликом је рестаурирано 90 одсто рукописа.

"Носили смо тијела недужних жена и дјеце, која су била убацивана у велике пећи. Помислили бисте 'Како си могао то да урадиш?'. Много пута сам помишљао на то да се и ја бацим у ватру, и да се коначно све заврши. Али нисам могао да заборавим на освету. Живио сам за њу. Желио сам да се осветим за смрт мојих родитеља и моје вољене мале сестре Нели", наводи се у писму.

Иако није успио да се освети, Нађари је преживио. Умро је у Њујорку 1971. године.

Извор: Б92