latinica  ћирилица
15/10/2017 |  22:22 | Аутор: РТРС

Ђокић: Опозиција ће имати политичку штету због недоласка

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је вечерас да је штетно што опозиција није дошла на консулатативни састанак, на позив предсједника Српске Милорада Додика, поводом одлуке Суда БиХ да ослободи кривице Насера Орића, и да ће сигурно опозиција због тога имати одређену врсту политичке штете.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је изразио жаљење што се састанку код предсједника Српске нису одазвали представници свих странака, те оцијенио да ће опозиција претрпјети велику штету због недоласка на тај састанак.

- Они могу да имају однос према Милораду Додику као предсједнику СНСД-а или према њему лично, али он је предсједник Републике који је добио подршку грађана Српске и бар је ред доћи и рећи свој став - рекао је Ђокић за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да је у вези са питањем референдума о Суду и Тужилаштву БиХ важан и потребан свеопшти консензус у Републици Српској.

- Пуно је боље да смо били заједно и да смо показали јединство према тој теми или неким питањима које бисмо отворили на том заједничком састанку - рекао је Ђокић.

Он је рекао да је потребан квалитетан дијалог у БиХ о свим питањима без посредовања и уплитања странаца.

Осврћући се на судски процес против Насера Орића, Ђокић је истакао да се поред великог броја доказа очекивало да се процес заврши окривљујућом пресудом, а не ослобађајућом. Каже да су све институције Српске учиниле много да докажу дефектност правосудносг система БиХ и све недостатке које он има, што је поткрепљивано бројним аргументима, писмима, разним врстама јавно изречених ставова са аргументацијом, али да очигледно није било слуха за то.

Ђокић је додао да су односи унутар коалиције СНСД-ДНС-СП добри и стабилни. "Да нису такви, ова коалиција би давно престала да ради", рекао је Ђокић.

На питање да ли је сазрело вријеме да Социјалистичка партија има свог појединачног кандидата на изборима 2018. године, Ђокић је рекао да је одавно то вријеме сазрело и да је СП имала спремне кандидате за све функције у Републици Српској и БиХ, али да је увијек спремна да процијени важност коалиционог договора и споразума.

Он је рекао да ће СП имати своје кандидате и за предсједника Републике Српске и за члана Предсједништва БиХ, али да је спремна да разговара са својим коалиционим партнерима како да се усагласи заједничко дјеловање на изборима.

Извор: СРНА