latinica  ћирилица
15/10/2017 |  18:43 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Грађани Српске троше више струје од потрошача у ЕУ (ВИДЕО)

Домаћинства у Српској предњаче у потрошњи струје у односу на већину земаља Европске уније. По неким процјенама, чак и до 40 одсто више.
Потрошња струје - Фото: РТРС
Потрошња струјеФото: РТРС

Ови показатељи нису за похвалу, јер су трендови развијених земаља - смањење потрошње и рационално коришћење електричне енергије. Да ли струју расипамо због лоших и енергетски неефикасних фасада или лидерску позицију у потрошњи дугујемо томе што је струја најјефтинији енергент, па се велики проценат грађана грије на струју?

Просјечна мјесечна потрошња електричне енергије домаћинстава у Српској износи нешто мање од 300 киловат часова, док су у јануару ове године,оборени рекорди у потрошњи са око 400 киловат часова. По овим бројкама у корак смо са Србијом, док са друге стране трошимо много више од становника земаља западне Европе.

- Ако посматрамо земље у окружењу, рецимо да смо негдје у средини. Тешко је поредити са земљама ЕУ због цијене струје у тим земљама која је и до пет пута већа, али и њихов стандард је већи - каже портпаролка Електропривреде Републике Српске Ана Бокоњић Буха.

То што је струја најјефтинији енергент у Републици Српској један је од главних разлога велике потрошње, сагласни су и стручњаци из области енергетике. Повољни киловати разлог су што се велики број потрошача грије или бар догријева на струју.

- Нажалост, највећа порошња иде на домаћинства и гријање. Кажем нажалост, јер европски трендови кажу да се струја као енергент треба више усмјеравати у индистрију што генерише даљи развој - истакао је Петар Гверо, професор Машинског факултета у Бањалуци.

Други разлог што је Српска високо на љествици потрошње је лоша енергетска ефикасност објеката. Стручњаци сматрају да би потрошња струје била смањена и до 30 одсто, а тиме би и мјесечни рачуни били мањи, ако би се побољшала енергетска ефиксаност станова.

БиХ је оцијењена као земља са веома високом неефикасношћу. Од 2013. године, УНДП је у сарадњи са ентитетским инстутуцијама покренуо пројекте реконструкције објеката из области школства и здравства. За поправке 112 објеката уложено је 22,5 милиона КМ.

Друга страна приче о великој потрошњи је нерационално коришћење енергије и употреба кућанских апарата. Осим рационалног коришћења, апарате је потребно и паметно куповати, уважавајући енергетске класе и спецификације.