latinica  ћирилица
15/10/2017 |  18:16 ⇒ 16/10/2017 | 11:07 | Аутор: РТРС

Премијерка Српске у ММФ: Без акциза нема наставка аранжмана (ВИДЕО)

Спровођење Реформске агенде и договорене процесе ремети непостојање парламентарне већине на нивоу БиХ, чиме се показује да су власти на нивоу БиХ кочничари реформских процеса, истакла је предсједница Владе Жељка Цвијановић, током разговора у Вашингтону са представницима ММФ-а.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Утврђено је да су институције Српске свој дио обавеза у вези са аранжманом са ММФ-ом испуниле још у децембру 2016. године, а представници ММФ-а су поновили да су услови за наставак аранжмана, доношење Закона о акцизама и Закона о осигурању депозита на нивоу БиХ.

Из ММФ-а порука да се рокови и обавезе морају поштовати. Из Републике Српске одговор је да постоји опредјељење да треба наставити са фискалном консолидацијом и да аранжман са ММФ-ом остане актуелан. Закон о акцизама није услов само за његову реализацију, него и за повлачење средстава ЕБРД-а за изградњу аутопутева и ЕУ у оквиру Транспортне заједнице. Зато је премијерка са ММФ-ом, како је изјавила за нашу телевизију, разговарала и о плану Б, за случај да Закон о акцизама не буде усвојен до краја октобра, када истиче продужени рок ММФ-а и ЕУ.

- Ми смо разговарали шта су могућности, шта су варијанте на који начин да доскочимо ситуацији да се аранжман очува, али коначна варијанта ће бити нешто о чему ћемо разогвоарати током њихове посјете у новембру. Али, сви полажу наду да би се могло десити усвајање закона до краја октобра - рекла је Цвијановићева.

Ниво БиХ кочи и реализацију испреговараних програма са Свјетском банком. У овој финансијској институцији, истиче премијерка Српске, забринути су због спорог процеса ратификације значајних програма – за запошљавање, за развојне политике и јачање банкарског сектора. Једна од тема разговора било је и реструктурирање Жељезница Републике Српске.

Премијерка каже да се дубоко ушло у разговоре и дефинисање аранжамана о питању реконструисања Жељезница Српске.

- Свјетска банка нам је важан партнер у том пројекту и одлучено је да се иде даље по планираној динамици. Искористила сам и прилику да тражим проширење пројекта енергетске ефикасности за које су заинтересоване наше општине - истакла је Цвијановићева.

Премијерка Српске са члановима Конгреса разговарала је о политичкој ситуацији у БиХ и региону. Очекивано, истиче, највећи интерес исказан је за безбједносну ситуацију.

- Указала сам да наш МУП има одличну сарадњу са безбједносним службама и агенцијама за спровођења закона других земаља. То је, наравно, поздрављено и очекивања су усмјерена на то да треба да постоји интензивна сарадња свих и да се цијени све што ради Република Српска и што даје свој допринос таквој глобалној борби и настојањима - навела је премијерка.

За Српску је веома важно да има овакве контакте и да буде равноправан саговорник у разговорима о финансијским и безбједносним питањима, који у континуитету трају годинама, закључила је предсједница Владе Српске.