latinica  ћирилица
15/10/2017 |  13:41 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Глухаковић: "Кестенијаду" треба унаприједити (ВИДЕО)

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је данас да јединствену манифестацију каква је костајничка "Кестенијада" треба задржати и унаприједити.
Кестенијада - Фото: СРНА
КестенијадаФото: СРНА

"Министарство трговине и туризма, као генерални покровитељ ове манифестације, која се по 20. пут одржава у Костајници, у наредном периоду ће заједно са локалном заједницом и начелником општине наћи могућности да се од кестена направи прави производ", рекао је Глухаковић.

Начелник општине Костајница Драго Бундало оцијенио је да је ова јубиларна манифестација најуспјешнија до сада.

"Трудимо се да сваке године уводимо нове садржаје, а битно је да имамо и једно предузеће које ради паковање љешника, ораха и производа од кестена. Уз то, имамо и пчеларе који производе кестенов мед. Вјерујем да је и ова манифестација допринијела да се кестен као производ комерцијализује и пласира на тржиште", истакао је Бундало.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да, када је у питању костајничка "Кестенијада" све може стати у једну реченицу - ни мање општине ни веће манифестације.

Јовановићева је истакла да "Кестенијада" из године у годину постаје све богатија.

"Оно што је нама најдраже је да су сви укључени, од предшколског узраста па до оних најстаријих. Сваке године је све више излагача и оних који учествују у различитим програмима", рекла је Јовановићева.

Она је нагласила да је гостољубивост људи из Костајнице таква да нико одавде неће отићи незадовољан.

Гости Костајнице били су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, министар просвјете и културе Дане Малешевић, директор Републичког секретаријата вјера Драган Давидовић, начелници сусједних општина, као и представници неколико општина из Хрватске.

Данас, трећег и завршног дана "Кестенијаде", одржано је и такмичење у припремању паприкаша у којем је учествовало 60 екипа. У градском парку учеснике и бројне посјетиоце забављали су Дубички тамбураши, етно група КУД-а "Уна" из Новог Града и трубачи.

Програм "Кестенијаде" обухвата и печење и бесплатну дегустацију кестена, продајну изложбу сувенира, воћа и меда и улични сајам књиге.

Организатори "Кестенијаде 2017" су Туристичка организација и општина Костајница, а покровитељ је Министарство трговине и туризма Републике Српске.

Извор: РТРС/СРНА