latinica  ћирилица
25/09/2017 |  11:24 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Обука службеника МУП-а за пружање психолошке помоћи (ВИДЕО)

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум и замјеник директора Полиције Словеније Татјана Бобнар отворили су данас у Бањалуци радионицу за полицијске службенике "Пружање психолошке помоћи и подршке" с циљем обуке полицијских службеника који ће у будућности моћи да пруже помоћ својим колегама у стресним ситуацијама.
Дарко Ћулум - Фото: СРНА
Дарко ЋулумФото: СРНА

Ћулум је рекао новинарима да ће путем петодневне радионице бити обучено 15 полицијских службеника - пет психолога и 10 полицијских службеника-повјереника.

Он је додао да полицијски службеници у току своје професионалне каријере приликом обављања полицијских послова и задатака свакодневно долазе у стресне ситуације.

Ћулум је као стресне ситуације навео обављање увиђаја на мјесту гдје је извршено убиство, самоубиство, увиђаји саобраћајних незгода гдје су лица тешко повријеђена и погинула, успостављање јавног реда и мира тамо гдје је нарушен, употреба ватреног оружја и других средстава, рањавање или погибија радних колега и присуствовање обдукцији.

Он је истакао да до сада није била пракса пружања психолошке помоћи, додавши да су се у конкретним случајевима ангажовали психолози.

"Ово је модел који ће заживјети у Министарству унутрашњих послова /МУП/Српске", рекао је Ћулум и нагласио да ће након радионице овај модел моћи да отпочне са примјеном у МУП-у Српске.

Ћулум је истакао да су полицијски службеници из Републике Српске били у посјети колегама у Словенији гдје су се упознали о начину примјене модела психолошке подршке.

Замјеник директора Полиције Словеније Татјана Бобнар нагласила је да је звање полицајца један од настреснијих и да је бити полицајац начин живота, јер "оно што доживљавају на послу `донесу` са собом кући и обрнуто".

"Сви се слажемо да би полицајци за свој рад требало да имају добру опрему, адекватна овлаштења и заштитна средства. Такође им је неопходан и ситем путем којега им се пружа помоћ и подршка када им је то потребно", рекла је Бобнарева.

Она је истакла да словеначки експерти, који учетвују у Твининг пројекту "Јачање спровођења закона" раде на томе да колегама у БиХ пренесу своја знања и искуства која су стекли у деветогодишњем раду на пољу пружања психолошке помоћи и подршке полицајцима у Словенији.

Бобнарева је рекла да снага лежи и у томе да се потражи помоћ када је она потребна.

"То значи да ниси снажан ако имаш проблеме и о њима не говориш. Снажан си ако своје проблеме ријешиш на прави начин", рекла је Бобнарева.

Она је рекла да се модел психолошке помоћи и подршке у Словенији показао као непроцјењив.

Експерт на Твиниг пројекту "Јачање спровођења закона" Јуриј Ферме појаснио је да овај пројекат финансира ЕУ с циљем унапређења полицијских агенција и јачања сарадње, координације и ефикасности у борби против организованог криминала, тероризма и корупције у БиХ.

Он је истакао да је један од циљева пројекта јачање принципа модерног управљања људским ресурсима, те да је обука кандидата за пружање психолошке подршке полицијским службеницима корак ка постизању тог циља.

"Здрав, психички стабилан и задовољан полицајац је тај који ће свој одговоран посао радити на начин да ће га грађани перципирати као безбједносни сервис од којег траже и очекују осјећај безбједности", истакао је Ферме.

Осим припадника МУП-а Републике Српске, у раду радионице, која ће трајати до петка, 29. септембра у просторијама Управе за полицијску обуку МУП-а Српске, учествују и припадници Граничне полиције БиХ и Брчко дистрикта.

Радионица је организована у оквиру пројекта ИПА 2012 "Јачање капацитета за спровођење закона", компонента два.

Извор: РТРС, СРНА