latinica  ћирилица
20/09/2017 |  17:02 | Аутор: РТРС

Заплијењени и гласачки листићи за референдум у Каталонији

Шпанска полиција заплијенила је данас у Каталонији више милиона гласачких листића који је требало да буду коришћени за референдум о независности те шпанске покрајине, а који је Мадрид забрани, рекао је за АФП извор, који је тражио да остане анониман.
Каталонија (Фото Ројтерс/Albert Gea) -
Каталонија (Фото Ројтерс/Albert Gea)

Како је навео, званичници тренутно поново пребројавају листиће, али тврди да би број заплијењених гласачких листића у Бигесу, на око 45 километара сјеверно од Барселоне, могао да достигне девет милиона.

Заплијена листића услиједила је у вријеме када је више хиљада грађана Барселоне данас на улицама због тога што је у притвору задржано 13 званичника каталонске владе, док сјевеористочна шпанска регија наставља са припремама за гласање на референдуму, који је заказан за 1. октобар, наводи АФП. Како је раније пренијето, присталице које се залажу за независност Каталоније сукобиле су се са шпанском полицијом док су превозиле каталонске званичнике ухапшене у рацијама током дана.

Каталонски лидери који се залажу за независност те покрајине у којој живи 7,5 милиона становника, а која је дубоко подијељена по том питању, на референдуму имају прилику да одговоре на питање: "да ли желите да Каталонија буде независна земља у облику републике?". Шпански Уставни суд сматра да је референдум за независност Каталоније нелегалан.

Извор: Танјуг