latinica  ћирилица
22/08/2017 |  09:08 ⇒ 09:09 | Аутор: РТРС

ЦИА: БиХ има највише незапослених младих људи у свијету

Према подацима Централне обавјештајне агенције (ЦИА), Босна и Херцеговина има највећу стопу незапослености младих људи у свијету.
ЦИА - Фото: nezavisne novine
ЦИАФото: nezavisne novine

ЦИА је почетком овог мјесеца објавила ажуриране податке о земљама свијета у којима се пружа јасан преглед демографије, географије, комуникације, државних тијела, привреде и војних структура земаља свијета.

На свјетској листи незапослености младих особа од 15 до 24 године, БиХ се нашла на самом врху листе од 134 земље, далеко испред Јемена, Алжира и Етиопије. Према подацима ЦИА-е, незапосленост младих особа у БиХ износи невјероватних 62,8 одсто, а као релевантни подаци кориштени су они из 2012. године. Одмах испод БиХ налазе се самопроглашено Косово и Грчка с 55,3 одсто, затим Македонија с 53,9 одсто, Шпанија с 53,2 одсто, Јужна Африка (51,5 одсто), Србија (51,1 одсто), Гвајана (46,1 одсто), Хрватска (43,1 одсто) и Тунис (42,3 одсто).

ЦИА је у рубрици која се односи на БиХ ажурирала податке о попису становништва, узимајући као релеватне резултате оне из 2013. године, наводећи да у БиХ  живи 50,1 одсто Бошњака, 30,8 одсто Срба, 15,4 одсто Хрвата, 2,7 одсто осталих и 1 одсто оних који се нису изјаснили. Америчке власти наводе да је методологија обраде резултата пописа спорна и да власти из ентитета Република Српска одбијају признати резултате Агенције за статистику БиХ.

У информацијама се опширно третира и економска ситуација у БиХ за коју пише да је земља с ограниченим тржишним реформама која се снажно ослања на извоз метала, енергије, текстила и намјештаја, као и на дознаке из иностранства. Наглашава се и да претјерана бирократија и сегментирано тржиште обесхрабрују страна улагања док стране банке, углавном из Аустрије и Италије, контролишу велики дио банкарског сектора.

Извор: Глас Српске