latinica  ћирилица
21/08/2017 |  22:19 ⇒ 22:20 | Аутор: РТРС

Медији: Срби ухапшени због подметања пожара у Хрватској

Полиција у Книну привела је неколико особа које се доводе у везу са пожарима на том подручју.

То је објавио портал "ШибеникИН", позивајући се на полицијске изворе, а Индекс.хр преноси да је ухапшено шест особа, од којих су двојица држављани Србије.

С друге стране, хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић је медијима рекао да је због изазивања пожара код Кистања ухапшено седам особа.

Ухапшене је полицији пријавио надзорник Националног парка Крка, а ријеч је о петорици малољетника и 18-годишњаку, наводи Индекс. Како прецизира, четворица су из оближњег села Радића Доњих, а остала двојица држављани Србије, њихови рођаци који љети долазе у село.

Младиће на бициклима испод надвожњака на раскрсници Кистање-Книн-Оклај примијетила је радница Националног парка Крка која је то пренијела чуварима природе у парку, након чега је надзорник парка закључио да је ријеч о локалним младићима и одлучио да их пронађе.

Отишао је у село и ступио с њима у контакт, а они су му признали да су запалили ватру, дознао је "ШибеникИН" од извора блиског истрази.

Како наводи Индекс, младићи су надзорнику рекли да је ватру данас око 13 часова запалио 17-годишњак, да се она отела контроли и да су је узалуд покушали угасити, па су побјегли. Младићи су наводно одраније познати полицији, али и локалном Центру за социјалну заштиту.

Божиновић је рекао да се не може искључити да је пожар подметнут, те да се према појединцима спроводе истражне радње због пожара. Он је додао да ампуле пронађене на пожаришту не садрже запаљиви материјал, већ је ријеч о епрувети с писаним порукама, својеверсној дјечјој игри.

"ШибеникИН" је раније јавио, преносећи незванична сазнања, да је најмање једна особа због изазивања пожара ухапшена у области Бурнума код Кистања, гдје је синоћ избио пожар. Пожар је током ноћи локализован, али је данас поново букнуо.

Извор: Агенције