latinica  ћирилица
21/08/2017 |  14:50 | Аутор: РТРС

Дачић: Желимо добре односе, али штитимо своје интересе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас да Београд жели добре односе са Скопљем, али да је обавеза Србије да заштити своје интересе и да у складу са тим примијени основне дипломатске принципе, првенствено реципроцитета у свим областима.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

- Желимо да градимо добре односе, зато што смо сусједи, зато што имамо много заједничких интереса и зато што су то два блиска народа. Али наша је обавезада заштитимо своје интересе - рекао је Дачић.

Он је потврдио да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени, јер је недвосмислено, са јасним доказима, установљено појачано офанзивно дјеловање према Србији, у чему је, како каже, свакако присутан и страни фактор.

- Ми ћемо предузети мјере да се припремимо за рад у једном таквом окружењу - истакао је Дачић и потврдио да је о ситуацији у вези са Македонијом јутрос разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Аном Брнабић.

- Већ сљедеће седмице, послије састанака које ћемо овдје имати, а имаћемо и састанак са предсједником Србије Александром Вучићем, дио нашег особља биће враћен у Скопље. Амбасадор ће бити враћен касније, када завршимо све консултације које имамо намјеру да спроведемо у Београду - рекао је Дачић.

Министарство спољних послова Србије саопштило је раније да је Србија све запослене у Амбасади своје земље у Скопљу позвало на хитне консултације у Београд, не откривајући разлог зашто је то учињено.

Извор: СРНА