latinica  ћирилица
20/08/2017 |  14:47 ⇒ 15:45 | Аутор: РТРС

Уједињена Српска: Партије да донесу заједнички став о референдуму о уласку у НАТО

Представници странке Уједињена Српска поручили су данас у Бањалуци да ће се Уједињена Српска одазвати уколико предсједник Републике Милорад Додик позове на разговор представнике политичких партија у вези са референдумом о уласку БиХ у НАТО, јер партије из Српске треба да донесу заједнички став, а препуцавања нису у корист Српској.
Уједињена Српска - Фото: илустрација
Уједињена СрпскаФото: илустрација

На конференцији за новинаре истакнуто је да грађани Републике Српске требају бити уједињени када је ријеч о националним интересима Српске, али и усмјерени на њено јачање изнутра.

Потпредсједник Уједињене Српске Наталија Тривић позвала је компетентне људе, са знањем и енергијом, да се придруже тимовима ове странке, који ће се бавити креирањем конкретних програма и мјера за развој Републике Српске и побољшање живота њених грађана.

"Морамо се бавити подстицајима за младе, преквалификацијама радника у смислу нових технологија. Фирме које тренутно постоје у Српској су технолошки развијене и захтијевају нова стручна знања и компетенције", рекла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је додала да се програм мора усмјерити на равномјеран развој Српске.

Шеф Тима Уједињене Српске за развој Марио Милановић поручио је да је потребно стимулисати предузетништво, стварање стручног и квалитетног кадра, улагање у науку и образовање чиме би постали конкурентни.

"У Српској су потребне нове макроекономске политике за подстицање инвестиција које обухватају цијелу привреду и улазе у текуће реформе и побољшање економског управљања у сврху повећавања продуктивности с циљем добрих послова који ће дугорочно обезбиједити стабилнију и бољу економију Српске", рекао је Милановић.

Он је указао на одлазак великог броја младих у иностранство и да је наталитет у паду, али и да на тржишту рада има доста неквалификоване радне снаге, што треба промијенити.

Генерални секретар Уједињене Српске Невен Станић рекао је да млади одлазе јер се не осјећају корисним и продуктивним у друштву, али да имају снагу и капацитет и да се морају више изборити за процес одлучивања.

"Само три одсто младих до 25 година у Српској излази на изборе. Колики год да је тај капацитет, он није усмјерен у правом правцу и не може да донесе никакве резултате", рекао је Станић и навео да годишње из Српске оде око 12.000 људи.

Он је најавио да ће Народној скупштини Републике Српске бити упућена иницијатива за измјене и допуне закона о основном и средњем образовању које дефинишу увођење модела "тест професионалне оријентације" који подразумијева психолошко процјењивање способности ученика, личности, интересовања, да би изабрали адекватно занимање..

Када је ријеч о репрограму јавног дуга Српске, из ове странке наглашавају да је рјешење јачање привредног сектора и запошљавање, на основу чега би се лакше сервисирао дуг.

Извор: Срна