latinica  ћирилица
18/08/2017 |  09:51 ⇒ 16:18 | Аутор: РТРС

Амбасада САД разочарана што је школа у Сарајеву названа по Бусулаџићу

Амбасада САД у БиХ саопштила је да је дубоко разочарана што је кантонална власт у Сарајеву именовала Основну школу "Доброшевићи", у сарајевској општини Нови Град, по контроверзној личности Мустафи Бусулаџићу, чији су се ставови често поклапали са идеологијом нацизма.
Твит америчке амбасаде -
Твит америчке амбасаде

"Дубоко смо разочарани што је кантонална власт у Сарајеву именовала школу по тако контроверзној личности", наводи се у коментару објављеном на Твитеру америчке Амбасаде.

Уз коментар је постављен линк на извјештај о слободи широм свијета за 2016. годину, у којем се наводи информација да је у октобру кантонална скупштина именовала улицу и основну школу по Бусулаџићу, "антисемити из периода Другог свјетског рада који је глорификовао Хилтера", преноси Кликс.

"Предсједник Јеврејске заједнице оштро је осудио овај чин. До краја године школа није промијенила званични назив", наведено је у извјештају.

Ова одлука мјесецима изазива бурна реаговање у јавности, а и прије самог гласања у Скупштини представници опозиције који нису били сагласни с тим приједлогом напустили су сједницу.

Ипак, то није спријечило усвајање одлуке у другом покушају.

Општински суд у Сарајеву је 9. августа донио коначно рјешење о измјенама података о овој основној школи, наводи портал.

Извор: СРНА