latinica  ћирилица
17/08/2017 |  12:56 ⇒ 13:18 | Аутор: РТРС

Којић: Радна група за реформу Института за нестала лица још није формирана

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да Савјет министара ни након годину дана од плана није формирао радну групу за реформу Института за нестала лица БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Није ми познато због чега се чека са формирањем ове радне групе и када ће она бити формирана. Мислим да одговор на ово питање треба потражити у Министарству за људска права и избјеглице БиХ", рекао је Којић.

Којић, који је испред Републике Српске прије годину дана именован за члана радне групе за реформу Института за нестала лица БиХ, каже да још није видио објаву у "Службеном гласнику" о формирању радне групе, нити је добио обавјештење да је она формирана.

Према његовим ријечима, за протеклу годину дана само су пристигла имена чланова радне групе испред Републике Српске, Федерације БиХ, Брчко дистрикта и заједничких институција БиХ.

"Реформа Института за нестала лица БиХ је веома важно питање и треба што хитније да се спроведе", истакао је Којић.

Он напомиње да Институт није одговорио задатим циљевима - нема централне евиденције несталих у БиХ, присутна је дискриминација српских жртава рата када је ријеч о тражењу несталих и доношењу и спровођењу одређених одлука унутар Института.

"Потребно је реорганизовати Институт и именовати нову управљачку структуру, а Међународна комисија за нестала лица /ИСМП/ треба да изађе из споразума суоснивача Института јер не постоји систем одговорности лица која су у управљачким структурама Института за нестала лица БиХ", закључио је Којић.

Извор: Срна