latinica  ћирилица
14/08/2017 |  17:56 ⇒ 15/08/2017 | 08:44 | Аутор: РТРС

Ко је заслужан за исплату клириншког дуга? (ВИДЕО)

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда дао је налог Централној банци да средства добијена од клириншког дуга Руске Федерације пребаци на рачуне ентитета и Брчко дистрикта. Све детаље завршиће Централна банка уз консултације са министарствима финансија Републике Српске и Федерације. Процедура је завршена, али се препуцавања о томе ко је заслужан за исплату, настављају.
Додик и Путин - Фото: РТРС
Додик и ПутинФото: РТРС

125 милиона долара руског клириншког дуга БиХ биће распоређено по закону - Федерацији БиХ 58 одсто, Републици Српској 29, институцијама БиХ 10 и Брчко дисктрикту три одсто. Русија ће тако дуг једино БиХ умјесто у роби, исплатити у новцу. За то је заслужан предсједник Републике Милорад Додик, каже СНСД-ов Никола Шпирић.

- Овим дугом смо се бавили посљедњих десет година, преговарали и дошли до коначног рјешења, односно до исплате у новцу. Савез за промјене, односно СДС и ПДП у то доба били су у опозицији и нису ни знали да се на томе ради и разговара. Они су били само дио процедуре која је то могла привести крају - каже Шпирић.

Шеф бх. дипломатије Игор Црнадак каже да су покушаји предсједника Српске Милорада Додика и СНСД-а да преузму заслуге за рјешавање питања руског дуга смијешни. Рјешавање клириншког дуга Русије, каже, остаће забиљежено као један од успјеха актуелног сазива Савјета министара БиХ у којем учествују ПДП и Савез за промјене.

- Садашњи Савјет министара је водио преговоре и потписао споразум са руском страном. Током мандата од 2006. до 2015. када је потрпредсједник СНСД Никола Шпирић био предсједавајући, односно замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ, није било никаквог споразума са Руском Федерацијом и није било рјешења овог питања - тврди Црнадак.

Ловорике би да покупи и СДС. Први човјек странке Вукота Говедарица тврди да су његова партија и Савез за промјене заслужни за исплату дуга, а да предсједник СНСД-а Милорад Додик изокреће стварност.

Економисти немају дилему. Спољни експерт за подршку Владе Федерације Златко Хуртић, наглашава да су то успјели да заврше предсједник и премијерка Републике Српске током једне од посјета Москви.

Посланик СДС-а у ПД ПСБиХ Борислав Бојић тврди да је питање клириншког дуга ријешио садашњи Савјет министара.

- СНСД не може то да прихвати. Све су то активности које својом способношћу министри из Савеза за промјене показују, док је резултат рада СНСД-а само обмана јавности у којој покушавају ствари приказати потпуно другачије - тврди Бојић.

Предсједник Српске каже да садашњи Савјет министара и "борци" за рјешавање проблема клириншког дуга нису ни знали да је то питање ријешено.

- Ови из Федерације БиХ уопште нису имали појма да се то рјешава, а поготово ови из Републике Српске у заједничким институцијама. Тек када су добили готово ријешен проблем и када су тражили да се спроведе процедура онда су се укључили у све то. Прије тога нису имали никакве заслуге за тако нешто - каже Додик.

СДС-у и СНСД-у очито не понестаје тема за препуцавања. Након клириншког дуга, не могу да се договоре ни ко је заслужан за окончање трговинског рата са Хрватском. И док СДС-ова Александра Пандуревић сматра да је то министар спољне трговине Мирко Шаровић, из СНСД-а поручују да то није тачно и да је Хрватску на промјену одлуке о висини такси натјерала Србија, увођењем противмјера.