latinica  ћирилица
14/08/2017 |  14:37 | Аутор: РТРС

Родитељска кућа зависи од донација

Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Дијана Берић рекла је да Родитељска кућа у Бањалуци још увијек функционише захваљујући донацијама општина, градова, компанија, те грађана који желе да помогну јер Удружење нема стални извор прихода.
Родитељска кућа - Фото: РТРС
Родитељска кућаФото: РТРС

Берићева је навела да је Влада Републике Српске одобрила грант из буџета за ову годину за суфинансирање Родитељске куће, у којој тренутно борави шест породица, али да он још није исплаћен.

"То је само дио износа који нам је потребан на годишњем нивоу за нормално функционисање ове установе, која је спас за дјецу која се лијече од малигних болести на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске и њихове родитеље", рекла је Берићева Срни.

Она је додала да је у прошлој години Управа ове куће успјела да употпуни оно што је недостајало од свакодневних потрепштина.

"Сада нам је најбитније да имамо одређена средства да бисмо платили запослена лица, струју, воду и све оно што је потребно за нормално функционисање", рекла је Берићева.

Управник Родитељске куће Катица Керкез навела је да су од прошле године, када је основана, у Родитељској кући боравиле 34 породице.

"Овдје породице имају обезбијеђен смјештај, близу је УКЦ и задовољни су условима, а ми се као Удружење боримо да ријешимо све проблеме око трошкова за струју, воду, те набавку санитарија", рекла је Керкезова Срни.

Она је позвала све грађане и људе добре воље који су у прилици да помогну рад ове установе, те да допринесу да се родитељима дјеце која се лијече од малигних болести обезбиједи сигурност и осјећај да нису сами.

Родитељска кућа изграђена је прошле године на иницијативу чланова Удружења "Искра", новцем прикупљеним на донаторској вечери под покровитељством кабинета предсједника Републике Српске.

Извор: Срна