latinica  ћирилица
14/08/2017 |  13:51 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Беванда: Налог да се средства клириншког дуга пребаце на рачуне ентитета

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда дао је налог Централној банци БиХ да средства добијена од клириншког дуга Руске Федерације пребаци на рачуне ентитета и Брчко дистрикта, потврђено је Срни у овом министарству.
Вјекослав Беванда (Фото: Beliczay Laszlo) -
Вјекослав Беванда (Фото: Beliczay Laszlo)

Техничке детаље у вези с преносом средства завршиће Централна банка БиХ уз претходне консултације са министарствима финансија Републике Српске и Федерације БиХ.

Средстава од клириншког дуга биће распоређена у складу са законским прописима - Федерацији БиХ 58 одсто, Републици Српској 29, институцијама БиХ 10 и Брчко дистрикту три одсто.

Руски клириншки дуг настао је прије рата и односи се на ненаплаћена потраживања предузећа која су своје производе испоручила у Русију.

Економски стручњак и спољни експерт за подршку Владе ФБиХ Златко Хуртић рекао је да је БиХ једина земља којој је Русија исплатила конкретан новац, за разлику од осталих којима је дуг исплаћиван у роби и нагласио да су то успјели да заврше предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић у току једне од посјета Москви.

Извор: Срна