latinica  ћирилица
14/08/2017 |  13:37 | Аутор: РТРС

Чавић: Довољно аргумената за кривично гоњење Изетбеговића и Софтића

Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је данас Срни да је ова политичка партија дала довољно чврстих аргумената за кривично гоњење бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и бившег агента БиХ у Хагу Сакиба Софтића због неовлаштеног подношења захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

"Кривична пријава против Изетбеговића и Софтића односи се на неовлаштено подношење захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије и утемељена је у Кривичном закону БиХ и Кривичном закону Федерације БиХ", рекао је Чавић.

Он је навео да је НДП с пажњом и уз помоћ адвоката припремио кривичну пријаву.

"Урадили смо оно што је неопходно и једино могуће, а то је да буде поштован правни систем. Дали смо могућност Суду и Тужилаштву БиХ да покажу своју непристрасност или пристарасност", додао је Чавић.

НДП је кривичну пријаву против Изетбеговића и Софтића поднио у марту.

Из Тужилаштву БиХ потврђено је данас за "Аваз" да је формиран предмет против Изетбеговића и Софтића на основу кривичне пријаве челника НДП-а и да је у раду.

У кривичној пријави се наводи да је Софтић својим радњама без одговарајућег институционалног овлаштења пред Судом правде у Хагу починио кривично дјело лажног представљања и неовлаштеног вршења службене радње из Кривичног закона ФБиХ, а да је Изетбеговић злоупотријебио службени положај.

Међународни суд правде одбио је почетком марта захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид.

Извор: Срна