latinica  ћирилица
14/08/2017 |  13:35 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

На тендеру за ремонт хеликоптера изабрана фирма без сертификата

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић упозорила је данас да је Министарство одбране БиХ на недавно расписаном тендеру за ремонт два хеликоптера изабрало литванску компанију која нема одређене сертификате за тај посао и не може гарантовати њихов сигуран рад након ремонта.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

"На трећи тендер за ремонт хеликоптера "МИ", руске производње, пошто су претходна два пропала, јавили су се руска компанија `Хеликоптери Русије` и литванска компанија `Хелисота`, која је више пута учествовала на међународним тендерима дајући лажне информације", рекла је Мајкићева Срни.

Она је истакла да је избором литванске компаније Министарство одбране БиХ потпуно испустило из вида да је за наставак поузданог рада авио-технике руске производње потребно да она буде сервисирана у предузећима која имају сертификат регистрованог произвођача хеликоптера модела "МИ".

Од првог до најновијег тендера за ремонт два хеликоптера Оружаних снага БиХ прошле су три и по године, подсјетила је Мајкићева и навела да је одлуку о ремонту хеликоптера "МИ-8Ти" и "МИ-8МТВ1" Савјет министара БиХ донио на сједници 23. децембра 2015. године.

"Трошкови ремонта процијењени су на 7.480.000 КМ", додала је Мајкићева.

Она је подсјетила на пропусте начињене приликом ремонта два хеликоптера Министарства одбране "МИ-8МТВ" и "МИ-17" у Украјини.

Уговори за ремонт хеликоптера и обуку пилота са украјинском фирмом "Укрспекекспорт" потписани су 18. децембра 2006. године, ремонт је почео у мају 2007., а окончан у јуну 2008. године.

"Невјероватно је какви су све недостаци на хеликоптерима уочени послије пријема и неколико сати рада у јединици, а грешке су биле такве да су доводиле у питање сам квалитет извршеног ремонта", истакла је Мајкићева.

Она је навела да је у том случају регистровано цурење хидро-уља у хеликоптеру, што је могло довести до запаљења летјелица, као и запрљани филтери моторног уља и филтери горива, те резервоар горива пун талога, што је доказ да при ремонту ништа није урађено.

Мајкићева је додала да је дио документације који се односи на неуспјешно извршени ремонт хеликоптера у Украјини, који је плаћен 10 милиона КМ, завршио у језеру Бугуљић у Федерацији БиХ, због бојазни од судске истраге.

"Два успјешно ремонтована хеликоптера пуно би значила БиХ у вријеме великих пожара, али ако је донесена одлука да се ремонт повјери фирми која нема одређене сертификате, наћи ћемо се у ситуацији као када је тај посао урадила украјинска фирма, такође, без сертификата", закључила је Мајкићева.

Наводећи да је у 2016. години Министарство одбране БиХ имало буџет од око 300 милиона КМ, Мајкићева је истакла да ова институција спада у ред оних које сваке године добијају велики број примједби Канцеларије за ревизију институција БиХ, при чему се кључна односи на процес јавних набавки.

Извор: Срна