latinica  ћирилица
14/08/2017 |  10:19 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Активна три пожара на подручју Херцеговине

На подручју Херцеговине активна су три пожара, изјавио је јутрос Срни портпарол Републичке управе цивилне заштите Жељко Стојановић.
Пожар - Фото: РТРС
ПожарФото: РТРС

"Данима се прати активни пожар на планини Видуши на неприступачном терену који је на подручју Билеће. Нарочита пажња ватрогасаца усмјерена је на његов крак код села Звјерина", рекао је Стојановић.

Порпарол Републичке управе цивилне заштите навео је да је активан и под контролом пожар у мјесту Засад, те да је одбијена ватра од Мириловића, а угашен је пожар код Меке Груде.

"На подручју Љубиња активан је пожар на неприступачном терену на планини Илији", рекао је Стојановић.

Он је додао да су у рејону Брезовог дола на обронку планине Видуше према Љубињу ватрогасци угасили пожар на отвореном простору.

"Код Поповог поља, на планини Бјеласници, подручје Требиња, са неприступчног терена ватра се кретала према селима Дрењани и Драчево. Ватрогасци су угасили тај крак пожара", рекао је Стојановић.

Он је навео да је угашен и крак истог пожара према селу Мркоњићи, као и пожар на брду Јаворак, али да се прати ситуација због могућности реактивирања.

Према његовим ријечима, Републичка управа цивилне заштите у појачаном режиму прати дешавања и извршава своје законске задатке.

Ватрогасци из Иванице помажу у гашењу ватре на Видуши

Чланови добровољног ватрогасног друштва са Иванице, у општини Равно, дошли су колегама у испомоћ у гашењу пожара на планини Видуша код Требиња, гдје ватра већ неколико дана угрожава насељена мјеста.

Члан овог друштва Никола Барзут рекао је Срни да је са колегама од синоћ на пожаришту и да ће ту остати док буде потребе, напомињући да су спремни увијек помоћи код временских и других неприлика.

Барзут каже да гори висока букова шума, те да се пожар приближава селу Морче, али да су угрожене и десетине кошница на планини Видуша, као и планински коњи који се ту налазе.

У гашењу пожара учествују ватрогасци из Требиња и Ластве и шумари.

Извор: Срна