latinica  ћирилица
13/08/2017 |  15:02 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

Љетни камп за основце у НП "Сутјеска"

На Тјентишту је данас почео петодневни љетни камп "Сутјеска 2017 - дајмо шансу будућности", на коме учествује 180 ученика и наставника из двије фочанске и четири основне школе из Босанско-подрињског кантона.
Фоча - Љетни камп - Фото: СРНА
Фоча - Љетни кампФото: СРНА

На кампу, који се уз финансијску подршку Амбасаде САД у БиХ одржава другу годину заредом, дјеца ће имати разне креативне радионице о филму, плесу, глуми, прикупљаће биљке за хербаријум и инсекте за исектаријум, а биће организовани излети и обилазак најљепших предјела Националног парка "Сутјеска".

Педагог Основне школе /ОШ/ "Устиколина" из општине Фоча-Устиколина Алема Бајровић каже да дјеци овакви сусрети и дружења много значе.

"Осим забавних, едукативних и спортских садржаја, имаћемо и интерактивне радионице о толеранцији и ненасилном рјешавању конфликта. Дјеци су свакако најзанимљивији излети у прашуму Перућица, на Пријевор подно Маглића и на зеленгорска језера гдје из конкретних примјера уче и о природи, али и историји и култури наших народа", рекла је Бајровићева.

Наставник историје Основне школе "Свети Сава" из Фоче Бојан Давидовић каже да дјеца имају прилику да се друже са вршњацима из других школа и да склапају пријатељства.

"Остају и касније у контакту, преко друштвених мрежа. Овај камп је одлична идеја", навео је Давидовић.

Учитељица Драгана Рашевић из фочанске ОШ "Веселин Маслеша" истиче да је камп спој лијепог и корисног.

"Овакве природне љепоте нигдје не могу видјети. На Маглићу и Зеленгори прикупљаће биљке, које ће пресовати за хербаријум, а наставници биологије ће им помоћи да разним хватаљкама прикупе инсекте за инсектаријум, који ће остати у Националном парку као наш поклон и сувенир", рекла је Рашевићева.

Координатор пројекта у име Националног парка "Сутјеска" Мирјана Радовић навела је да је међуетнички камп модел који могу да слиједе све школе у БиХ, те да се у овој установи надају да ће камп постати традиционалан и да ће из годину у годину расти.

"Циљ је да се дјеца из Републике Српске и ФБиХ окупе на једном мјесту, да упознају Нацинални парк, да се уче толеранцији, али и заштити животне средине", рекла је Радовићева.

Савјетник за образовање у Амбасади САД у БиХ Рахела Џидић каже да са поносом спонзоришу овакве кампове.

"Ове године имако десет оваквих кампова у БиХ и намијењени су за успостављање веза између образовних институција и младих људи, да би што боље искористили природне љепоте које имају. Колико је прошлогодишњи камп био успјешан најбоље говори чињеница да су и ове године сви жељели поново да дођу, да су тражили више мјеста", рекла је Џидићева.

Укупна вриједност пројекта је 31.535 долара, од чега су средства Амбасаде САД-а 29.440, доок дио од 2.095 долара суфинансира НП "Сутјеска".

Извор: Срна