X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/08/2017 |  12:05 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

Билећа: Обиљежено 100 година од смрти Владимира Гаћиновића (ВИДЕО)

У Билећи је, историјско-поетским часом, обиљежена 100 година од смрти Владимира Гаћиновића, једног од најпозантијих и најзаслужнијих Билећана, књижевника и идејног зачетника "Младе Босне".
Билећа: Историјско поетски час - Фото: РТРС
Билећа: Историјско поетски часФото: РТРС

У знак сјећања на Гаћиновићев лик и дјело установљена је књижевна награда са његовим именом, за родољубиву поезију. Овогодишњи добитник је бањалучки пјесник Петар Ђаковић, за сонет "Отаџбино српска".

Владимир Гаћиновић био је грандиозна, слободарска личност српског народа са почетка двадесетог вијека, учен и образован на европским универзитетима, пјесник, књижевни критичар, који се залагао за ослобођење и уједињење српког народа.

Билећани не смију заборавити Гаћиновићеве заслуге и визионарске идеје, истакнуто је на историјско - поетском часу.

"Конкурс је расписан да се подсјетимо на његов лик и дјело, а био је Билећанин, а родољубива поезија се све више запоставља и одлучили смо да дамо шансу тој књижевности", рекао је Шћепан Алексић, предсједник Жирија за додјелу награде "Владимир Гаћиновић".

На овогодишњем књижевном конкурсу, који носи Гаћиновићево име, за најбољу, необјављену родољубиву пјесму изабран је сонет "Отаџбино српска", аутора Петра Ђаковића. Друга награда додијељена је пјеснику Радојици Радовићу из Цетиња, а трећа Брану Ковачевићу из Билеће.

"Нисам пуно оечкивао, изненеађен сам, посебно што се ради о Билећи и Гаћиновићу, све то кад се споји био је угођај за праву ствар", каже Петар Ђаковић, добитник прве награде.

На дан кад се обиљежава 100 година од  Гаћиновићеве смрти не смије се заборавити ни чињенциа да је са свега 27 година умро под неразјашњеним околностима у швајцарском Фрајбургу.

Епископ захумско- херцеговачки и приморски Григорије истакао је да је Гаћиновићева слободарска визија обавезивала не само његове савременике, већ те ријечи и идеје неприкосновено одзвањају и данас.

Сјећање на Владимира Гаћиновића и књижевни конкурс, сваке године организују народна библиотека из Билеће, која носи његово име, и Културно-спортски центар из овог града.