latinica  ћирилица
20/07/2017 |  16:53 | Аутор: РТРС

Сарадња БиХ и Хрватске у области безбједности

Представници Министарства безбједности БиХ и Државне управе за заштиту и спашавање Хрватске договорили су данас у Загребу сарадњу у подручју безбједности, с обзиром на то да обје земље имају заједнички интерес да развијају безбједност и стабилност.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Директор Државне управе за заштиту и спашавање Хрватске Драган Лозанчић разговарао је са делегацијом БиХ, коју је предводио замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић о унапређивању односа у подручју безбједности, заштите од пожара, одбране од поплава, размјене стручњака и комуникација у кризним ситуацијама и другим заједничким темама.

На састанку је оцијењено да ће ефикасно и брзо рјешавање проблема у наведеним областима допринијети стабилности обје земље, али и шире регије, а један од првих корака ка томе циљу биће партнерство у пројектима финансираним из фондова ЕУ, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Иако је тренутна сарадња двије земље оцијењена задовољавајућом, истакнуто је да постоји још пуно тога што може унаприједити односе и побољшати квалитет живота и безбједност грађана двије земље.

Крешић је истакао посебну захвалност институцијама Хрватске јер су увијек безрезервно пружале подршку у гашењу пожара, истакавши да се не смије заборавити ни 2014. година кад су сусједи БиХ први пружили велику помоћ.

"И даље очекујемо подршку и интензивнију сарадњу кроз различите пројекте које нуди ЕУ, а свакако да постоји интерес са обје стране границе да се кроз додатне едукације усаврше постојећа знања. Стицање новог знања је веома важно јер само тако можемо бити спремни на нове изазове", рекао је Крешић. 

Извор: Срна