latinica  ћирилица
11/07/2017 |  15:58 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Захтјеве Владе Српске немогуће испунити - размислићу до сутра

Министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак сматра да је немогуће испунити услове које је Влада Републике Српске поставила за прихватање Нацрта уговора о оснивању Транспортне заједнице Југоисточне Европе.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

"Влада Републике Српске заправо не прихвата Транспортну заједницу јер услове које је поставила немогуће је испунити и они то знају", тврди Црнадак.

Он сматра да се таквим закључком, успорава регионална сарадња и на неки начин неуспјех предстојећег Самита земаља западног Балкана у Трсту.

"Влада Републике Српске, успорава регионалну сарадњу и жели да нових пет пројеката и 50 милиона евра не дође у БиХ и Републику Српску само да би све представили као неуспјех Савјета министара БиХ и Савеза за промјене", рекао је Црнадак Срни.

Он сматра да ће оваква одлука Владе Српске онемогућити приступе фондовима и бројним грантовима за инфраскруктуру.

"Након данашњег закључка Владе Републике Српске размислићу још једном да ли је вриједи пратити у таквом самоубилачком понашању и видјети да ли има шансе да се ситуација промјени до сутра и донесе одлука о транспортној заједници", каже Црнадак.

Влада Републике Српске прихватила је данас Нацрт уговора о оснивању Транспортне заједнице Југоисточне Европе под условом да Савјет министара БиХ усвоји закључак којим ће се утврдити да у дефинисању ставова у име БиХ, који ће бити презентовани у оквиру Секретаријата Транспортне заједнице, учествују три надлежна министарства - Министарство комуникација и транспорта БиХ, Министарство транспорта и комуникација ФБиХ и Министарство саобраћаја и веза Српске.

Влада прихвата Нацрт уговора уколико тако усаглашене и дефинисане ставове наизмјенично презентују и заступају надлежни министри Савјета министара, ФБиХ и Републике Српске, по систему ротације.

Влада Републике Српске сматра да је одредбе Уговора потребно прецизније дефинисати, а Протокол два, допунити одредбама о заштити тржишта до коначног уласка БиХ у ЕУ и дефинисања надлежности Регулаторног управног одбора, саопштено је раније данас из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Из Владе подсјећају да ни у једном тренутку нису били против потписивања овог споразума, него су се примједбе односиле искључиво на услове и обавезе из соразума, које Република Српска и БиХ у овом моменту нису способне преузети.

Извор: СРНА