latinica  ћирилица
11/07/2017 |  12:12 ⇒ 12/07/2017 | 10:18 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ забранио наплату потраживања од Алумине (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ на сједници одржаној 6. јула 2017. године је донио Одлуку о привременој мјери којом се налаже Основном суду у Зворнику да не спроводи поступак извршења који Павгорд води против Алумине.
Алумина, одлука - Фото: РТРС
Алумина, одлукаФото: РТРС

Ова одлука је ступила на снагу одмах, те се поступак у погледу било какве наплате на покретним, непокретним стварима или новчаним средствима, против Алумине не може спроводити.

Уставни суд БиХ је ову одлуку донио по апелацији Алумине којом се тражи поништај одлука Основног суда у Зворнику и Окружног суда у Бијељини, по основу којих је Павгорд, уведен у извршни поступак умјесто Укио банке.

Алумина је и раније истицала да је Основни суд у Зворнику у овом извршењу доносио тешко разумљиве одлуке, међу којима је и одлука којом се Павгорд уводи у ово извршење иако је у ранијем току поступку ово било правноснажно забрањено.

Адвокат компаније Алумина, Владимир Милошевић, рекао је данас да нема сумње да је Уставни суд БиХ увидио опасност од наставка извршења које је водио Павгорд против Алумине, те је у том погледу, а по нашем приједлогу и сам интервенисао и донио ову привремену мјеру забране.

- Све док Уставни суд БиХ не одлучи коначно о апелацији Алумине којом се тражи поништај одлука којима је Павгорд уведен у овај извршни поступак, Суд у Зворнику неће бити у могућности да спроводи ово извршење - каже Милошевић.

У менаџменту Алумине истичу да ова одлука Уставног суда БиХ има значајан ефекат на пословање фабрике, те да купци и добављачи, као и банке могу бити сигурни у кредибилитет компаније.