latinica  ћирилица
27/06/2017 |  16:32 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Шаровић-Грујичић: Почети рјешавати питање накнада за потопљено земљиште

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и начелник општине Сребреница Младен Грујичић оцијенили су данас да је дошло вријеме да се почне са рјешавањем питања накнада за потопљено земљиште на истоку Републике Српске за општине Зворник, Братунац, Сребреница, Вишеград и Рогатица.
Сарајево: Шаровић, Грујичић - Фото: СРНА
Сарајево: Шаровић, ГрујичићФото: СРНА

Шаровић је послије састанка у Сарајеву подсјетио да општина Сребреница накнаду за потопљено земљиште не добија од 1992. године и да је ријеч о вишемилионским износима.

"Сваке године Сребреница у том смислу губи близу половине свог буџета који би био значајан за развој и напредак ове локалне заједнице. На добром смо путу да дође до договора са `Електропривредом Србије` јер је то питање било и тема заједничке сједнице Влада Србије и Савјета министара БиХ", рекао је Шаровић новинарима.

Он се нада да ће договор бити постигнут како би та средства била на располагању становницима тих локалних заједница.

"Током састанка смо констатовали да је за ову локалну заједницу врло важно да има миран период развоја и напретка и да се на неки начин `извуче испод кишобрана` великих политичких тема", каже Шаровић.

Он је додао да у том смислу, као ресорни министар, подржава да Сребреница искористи своје ресурсе, добије све оно што може од Владе Републике Српске, али и оног што може да помогне Савјет министара.

Шаровић је навео да је током сусрета са Грујичићем било ријечи и о потреби да Савјет министара БиХ изврши своју обавезу са Инвестиционе конференције од прије неколико година, на којој су представници Савјета министара најавили да ће одобрити два милиона КМ за развој инфраструктуре у општини Сребреница.

"Урадићу што могу да ова средства у што скорије вријеме стигну у ову општину", рекао је Шаровић.

Грујичић је истакао да би рјешавање питања која су била теме данашњег састанка веома значило за Сребреницу која је претрпјела значајна људска и материјална разарања током протеклог рата.

"У ситуцији смо да морамо да тражимо помоћ како бисмо нашу индустрију ставили на ноге и довели на предратни ниво, када је Сребреница била међу индустријски развијенијим општинама", рекао је Грујичић.

Он је напоменуо да су током данашњег сусрета отворена сва питања која се тичу економског развоја Сребренице, истичући да постоји интересовање потенцијалних инвеститора за улагања у ову локалну заједницу.

"Ми настојимо да стабилизујемо политичку сцену како бисмо обезбиједили сваком ко дође у Сребреницу да се осјећа сигурно и да своје инвестиције уложи у покретање погона како би запослили становништво. Сребреница је општина отворена за све и желимо сарадњу у са Федерацијом БиХ, БиХ и сусједним државама", рекао је Грујичић.

Извор: Срна