latinica  ћирилица
27/06/2017 |  11:02 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Градоначелница Сиска оптужила Бандића за подилажење усташким страстима

Градоначелник Сиска Кристина Икић Баничек јавно је оптужила првог човјека Загреба Милана Бандића да подилази усташким страстима због политичке користи и упозорила да се у хрватском друштву иде ка укидању антифашизма.
Кристина Икић Баничек - Фото: jutarnji.hr
Кристина Икић БаничекФото: jutarnji.hr

Она је на обиљежавању Дана антифашизма у Брезовици оптужила присутног Бандића за релативизацију усташких злочина.

- Отишло се тако далеко да неки самопрокламовани антифашиста лицемјерно долази ту међу нас и полаже вијенце, а награде даје усташким фалсификаторима историје као што је Јаков Седлар /филмски режисер/ - навела је Баничекова.

Медији преносе и њену изјаву да се донедавно у Хрватској нико није усуђивао да јавно затражи укидање Дана антифашистичке борбе као државног празника.

- Сама помисао на то да у Хрватској укинемо антифашизам је застрашујућа, али људи су постали свјесни да та опасност расте из дана у дан. Шта је сљедеће? Враћање расних закона, одрицање од Истре и Далмације - пита Баничекова.

Она тврди да је добила поруке подршке из разних дијелова Хрватске, али да је сасвим нормално што заступа антифашистичке идеје и ставове, наводе хрватски медији.

У Хрватској је у току афера у вези са новим подизањем спомен-плоче усташком крвнику Јури Францетићу, најава укидања Трга маршала Тита у Загребу и све чешћа употреба усташких слогана и симбола.

Извор: СРНА