latinica  ћирилица
25/06/2017 |  17:03 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Бањалука: Окупила се најбројнија генерација Учитељске школе (ВИДЕО)

У мају се матуранти опраштају од школских клупа, у јуну - неки други евоцирају успомене. Тако се испред зграде некадашње школе окупила најбројнија генерација Учитељске школе у Бањалуци, која је матурирала 1967.
Бањалука: Најбројнија генерација Учитељске школе - Фото: РТРС
Бањалука: Најбројнија генерација Учитељске школеФото: РТРС

Прије 50 година, Учитељску школу завршило је чак 275 ученика, у девет одјељења. Међу тадашњим матурантима била је и Бањалучанка Едина Даболханић, која сада живи у Торонту. 

- Тамо сам почела да радим у вртићу, али ми се однос учитеља и просвјетног радника није свидио, пошто тамо дјеца имају велику слободу, немају респекта, а ми смо научили да се респектујемо - истакла је Даболханић.

А какво би то подсјећање на школске дане било, да нису позвани и професори. Раденка Симоновић, професор педагошке групе предмета, и у 85-ој добро се сјећа ове генерације. 

- Срце ми је пуно среће кад помислим како су слушали, како су били озбиљни, како су одговорни, како су били поштени. То немам ријечи - изјавила је Симоновићева.

И ресорни министар радо се одазвао прослави, јер је и он био матурант ове школе, пет година касније. Релевантан да упореди образовни систем тада и данас.

- Ми смо тад полагали пет предмета на пријемном испиту – српски језик и књижевност, музичко, ликовно, математика и физичко да се види једна комплетна личност будућег учитеља - истакао је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Те шездесет седме, матуранти су се расули по бившој Југославији. Неки наставили да се школују и постали универзитетски професори. Други отишли за позивом учитеља. Зато најбољој међу најбројнијом генерацијом ове школе, Мирјани Ступар, задатак да окупи другаре није био лак. Ипак, успјешно je обављен.