latinica  ћирилица
25/06/2017 |  08:40 | Аутор: РТРС

Бањалучки градски тамбурашки оркестар најбољи на свијету

Градски тамбурашки оркестар из Бањалуке проглашен је за најбољи оркестар на Свјетском тамбурашком фестивалу Тамбурица фест, који је одржан у Новом Саду.
Бањалучки тамбураши - Фото: СРНА
Бањалучки тамбурашиФото: СРНА

Бањалучанима је синоћ припао Гран при Свјетског тамбурашког фестивала, званично најбољег етно-фестивала у Европи у конкуренцији 15 оркестара.

Специјалну награду публике, али и награду за његовање тамбурашке традиције добили су новосадски тамбурашки оркестри Романса и Зоруле.

Награду за умјетнички израз добио је оркестар Шмартно из Словеније, а за иновативне домете тамбураши из панчевачког Војвођанског сна.

Према оцјени жирија, најљепшу нову пјесму имао је оркестар Бисери, а за најбољег примаша именован је Данијел Месељевић из винковачког оркестра Шил дил дај.

Маринко Пивковић, из суботичког оркестра Хајо, освојио је награду као најбољи бегешар, а за најбољег вокалног солисту проглашен је Нино Величковски из Куманова.

Стручни жири радио је у саставу Фрањо Баторек, Галина Суботин и Миро Маринковић.

Награде најбољима уручили су директор Фестивала Јован Пејчић, умјетнички директор Јован Адамов и музички уредник фестивала Данило Нинковић.

Додјели награда претходили су наступи тамбурашких оркестара из Новог Сада, Мађарске, Хрватске, Словеније, БиХ, Македоније и Аустрије.

На овогодишњем јубиларном десетом по реду Тамбурица фесту, који је синоћ завршен у Новом Саду, наступило је више од 600 извођача из осам земаља.

Извор: СРНА