latinica  ћирилица
22/06/2017 |  14:37 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Влада Српске против новог оптерећења за привреднике

Влада Републике Српске прихватила је данас Информацију о Приједлогу правилника о индустријској безбједности на основу које од Савјета министара тражи да Приједлог правилника о индустријској безбједности повуче са дневног реда сједнице, заказане за 22.06.2017. године, до усаглашавања ставова.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Владе Републике СрпскеФото: СРНА

Влада Републике Српске сматра да се подзаконским актом не могу прописивати надлежности Државног безбједносног органа и због тога што се, осим административних обавеза, правним лицима намећу и нове финансијске обавезе.

Донесена је и Одлука о измјени Одлуке о усвајању Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2017. годину и констатовала да се преостала као нераспоређена средства у износу од 1.528.000 КМ преусмјере на пројект запошњавања и стицања радног искуства за дјецу погинулих бораца, приправника са високом школском спремом, као и на запошљавање лица старијих од 50 година.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о пројекту “Изградња и реконструкција Јавне здравствене установе, Болница Источно Сарајево“ и овластила министра здравља и социјалне заштите да са “Марковић инвест-РМ“ д.о.о. Лакташи и “Медицал“ д.о.о. Мостар потпише Уговор о “Пројектовању, изградња и опремање нове ове болнице, по принципу “кључ у руке“.

Усвојена је Информација о обезбјеђивању бесплатних уџбеника за ученике првог и другог разреда основних школа за школску 2017/2018. годину у износу од 950.000 КМ.

Усвојена је и Информација о производњи и откупу млијека у 2017. години којом је задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да у сарадњи са Министарством финансија предложи начин обезбјеђења додатних средстава за повећање премије за произведено и откупљено сирово млијеко у висини од 0,01 КМ/литру за период 01.07.-31.12.2017. године.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о ветеринарству у Републици Српској и утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о водама, као и Приједлог стратегије развоја културе Републике Српске 2017-2022. године.

Влада Републике Српске измијенила је данас Oдлуку о усвајању Акционог плана запошљавања у Српској за ову годину јер је остало нераспоређено 1.528.000 КМ, након спроведеног поступка по расписаном јавном позиву послодавцима и незапосленим лицима за кориштење средстава из пројеката запошљавања.

Предложено је да неутрошена средства буду преусмјерена у друге компоненте да би се у што већој мјери задовољили исказани интереси послодаваца и незапослених лица, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

"Предлажемо да се нераспоређена средства из компоненте три - запошљавање код послодаваца у износу од 1.028.000 КМ преусмјере у компонету један - самозапошљавање дјеце погинулих бораца у износу од 16.000 КМ за два лица и компоненту два - самозапошљавање демобилисаних бораца и ратних војних инвалида у износу од 595.000 КМ за 119 лица, тако да би се овај пројекат односио на 864 лица и чија би вриједност била 4.083.000 КМ", прецизирано је у саопштењу.

Преостала средства из овога пројекта у износу од 417.000 КМ би била преусмјерена на пројекат стицања радног искуства младих у статусу приправника са високом стручном спремом, и то на компоненту један - лица без радног искуства - дјеца погинулих бораца. У тој компоненти недостаје 238.806 КМ за 25 лица са високом стручном спремом - дјеца погинулих бораца, па би толико било преусмјерено. Након овога, преостало би 178.194 КМ.

У саопштењу се наводи да за пројекат обуке, доквалификације и преквалификације у овој години није било заинтересованих послодаваца.