latinica  ћирилица
22/06/2017 |  10:21 ⇒ 11:03 | Аутор: РТРС

Софтић: Не треба очекивати раст каматних стопа у БиХ

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић изјавио је да не треба очекивати раст каматних стопа у БиХ, док је на снази политика негативних каматних стопа у еврозони.
Сенад Софтић - Фото: СРНА
Сенад СофтићФото: СРНА

"У БиХ се од 2012. године биљежи тренд пада просјечних номиналних каматних стопа, а да ли ће наставити да падају и којим интензитетом, зависи од неколико фактора", каже Софтић.

Према његовим ријечима, први фактор зависи од домаће потражње за кредитима, посебно од клијената са добрим кредитним рејтингом, други је политика групација из којих долазе банке, активе и макроекономски трендови, те ризици у другим земљама у којима су те групације присутне.

Софтић наводи да је трећи фактор суверени рејтинг земље као и инфлаторна кретања.

"Имајући у виду све наведено, те макроекономски контекст у БиХ и окружењу, у кратком року не очекујемо знатно смањење номиналних каматних стопа на кредите, али је мало вјероватан и њихов раст", рекао је Софтић за "Дневни аваз".

Он је оцијенио да постоји знатна дисперзија у каматним стопама међу банкама, али и међу клијентима једне банке, која зависи од кредитног рејтинга самих клијената.

"Просјечна каматна стопа на кредите становништву у априлу је износила 6,58 одсто, а на кредите предузећима 4,44 одсто. Када је ријеч о каматним стопама на депозите, такође не очекујемо знатна одступања од досадашњих трендова у 2017. години", појаснио је Софтић.

Извор: СРНА