latinica  ћирилица
22/06/2017 |  09:56 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

Састанак са представницима Хрватске 29. јуна у вези са мостом на Сави

Директор предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" Душан Топић рекао је да би 29. јуна у Градишци требало да буде одржан састанак са представницима Хрватске у вези са изградњом моста на Сави, чија је реализација веома спора, јер Загреб још није завршио своје процедуре.
Душан Топић - Фото: nezavisne novine
Душан ТопићФото: nezavisne novine

Топић је појаснио да је Хрватска требало коначно да заврши процедуре ревизије и одобрења пројекта, локацијских услова и дозволе, као и да званично упути апликацију за грант европских фондова.

"На састанку ћемо чути шта су урадили. На прошлом састанку смо инсистирали да формирамо заједничку комисију за израду тендерске документације и да распишемо тендер за избор извођача, и то ћемо поновити и на овом", рекао је Топић за "Независне новине".

Говорећи о ауто-путу Бањалука-Добој, он каже да је план да до краја јула у саобраћај буде пуштен дио од Маховљана до Друговића у дужини од око 10 километара, а до краја године и цијелу дионицу.

Топић је рекао да фреквенција саобраћаја није онаква каква би требала бити и каква ће бити када се у потпуности повеже ауто-пут у континуитету од Добоја до Градишке, посебно када се изгради мост на Сави.

"Циљ за идућу годину је да наставимо изградњу на Коридору `Пет це` и ту преговарамо са Европском банком за обнову и развој за дионицу од Јоховца до Руданке, укључујући и двије петље, и ту ће нам бити услов акцизе или неко друго рјешење на том трагу", каже Топић.

Говорећи о изградњи брзог пута Сарајево-Београд, он је рекао да је у току израде планске документације са Европском комисијом дошла иницијатива с турским кредитом, која је можда и темпирана да се преферира дио кроз Федерацију БиХ, те да је остало да се те анализе заврше.

"Након тога, донијеће се вјероватно политичка одлука о будућности турског кредита. Међутим, треба подвући да је то веома захтјеван терен и скупа дионица. Она ће бити реализована у складу са финансијским могућностима и дефинисаним приоритетима", истакао је Топић.

Коментаришући могућности изградње ауто-пута према Млиништима, он је рекао да би тај крак пролазио кроз двије земље и ентитете, што значи три администрације, због чега је потребно да се прво све испланира па тек онда почне изградња.

Он је навео да, према планским документима, мрежа ауто-путева кроз Српску предвиђа око 400 километара укупне предрачунске вриједности од 3,4 милијарде евра.

Извор: Срна