latinica  ћирилица
21/06/2017 |  11:46 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Сарадња у области цивилног ваздухопловства између БиХ и Чешке

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско и чешки министар транспорта Дан Ток потписали су у Прагу заједничку иницијативу у области цивилног ваздухопловства с циљем стварања оквира за сарадњу у вези са оспособљавањем нове генерације контролора ваздушног транспорта и међусобним ангажманом стручњака у области ваздушног саобраћаја.
Сарајево: Ток - Јуско - Фото: СРНА
Сарајево: Ток - ЈускоФото: СРНА

Јуско је нагласио значајним што ће након окончања обуке у Чешкој, контролори лета из БиХ у потпуности преузети контролу ваздушног простора у БиХ.

Ток је изразио начелну подршку приједлогу укидања транзитних дозвола, додавши да Министарство транспорта Чешке о овом питању претходно мора да обави консултације, о чему ће информисати делегацију БиХ.

Директор Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ /БХАНСА/ Даворин Приморац предложио је међусобно укидање транзитних дозвола између БиХ и Чешке по моделу какав БиХ има са Словачком.

Он је истакао значај недавно потписаног уговора о стручном оспособљавању 69 контролора летења из БиХ у Чешкој, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Састанку у Прагу присуствовали су и секретар Министарства комуникација и транспорта БиХ Игор Пејић те замјеници директора Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ Нуџеим Речица и Владо Ћућило.

Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби упутила је почетком јуна на школовање у Чешку 69 контролора лета који би, по завршетку обуке, требало да у потпуности преузму контролу неба изнад БиХ.

На свечаној церемонији у Мостару означен је почетак обуке контролора на Институту за ваздушну навигацију Чешке.

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско рекао је тада да би БиХ у октобру 2019. године требало да преузме цјелокупну контролу неба изнад БиХ.

БХАНСА је у јуну 2014. године расписала конкурс за стипендирање и стручно оспособљавање кандидата за контролоре на који се пријавило 2.215 кандидата.

Поступак селекције обухватао је провјеру знања енглеског језика, тест способности, интервју и љекарски преглед ради утврђивања посебног здравственог критеријума.

Извор: СРНА