latinica  ћирилица
17/06/2017 |  21:07 ⇒ 18/06/2017 | 08:19 | Аутор: РТРС

Додик упутио скупштини Нацрт закона о фонду солидарности за лијечење дјеце (ВИДЕО)

Предсједник Републике, Милорад Додик, упутио је у парламентарну процедуру Нацрт закона о фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.
Палата Предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Гостујући у "Дневнику плус" наше Телевизије генерални секретар Службе предсједника, Синиша Каран, појаснио је да је Закон намијењен лијечењу оних обољења која није могуће лијечити у здравственим установама Српске или установама са којима Фонд здравственог осигурања има посебне уговоре.

Синиша Каран у "Дневнику плус"

"Закон предвиђа неколико врста извора. Прије свега, је то посебан допринос од 0,25 одсто од нето плате запослених, али на добровољној бази. Сваки грађанин може да одустане од плаћања на основу једноставног захтјева и послодавац мора то да му уважи. Ту је и допринос Савеза општина и градова, који на бази развијености одређује висину доприноса и наравно посебан аспект су донације предузећа, организација и појединаца", појаснио је Каран.

Он каже да ће наведеним законом бити дефинисано оснивање Фонда, његова дјелатност, статус и унутрашња организација, те обезбијеђен начин прикупљања и трошења средстава за лијечење дјеце у иностранству и контрола овог процеса.

Каран је подсјетио да је Додик посебан акценат дао на активности хуманитарног карактера, међу којима су социјално угрожене породице, болесна дјеца, вишечлане породице, породице којима је неко страдао у одбрамбено-отаџбинском рату, те донаторске вечери у којима је прикупљено пет милиона КМ.