latinica  ћирилица
17/06/2017 |  15:56 ⇒ 16:05 | Аутор: РТРС

Папа од Меркелове затражио наставак борбе против климатских промјена

Папа Фрањо затражио је данас од Њемачке да настави са борбом за Споразум из Париза о климатским промјенама и са "рушењем зидова" који онемогућавају међународну сарадњу, рекла је њемачки канцелар Ангела Меркел.
Ангела Меркел код папе Фрање (Фото: Ettore Ferrari, AP) -
Ангела Меркел код папе Фрање (Фото: Ettore Ferrari, AP)

У саопштењу из Ватикана наведено је како је сусрет папе Фрање и Меркел, одржан у Апостолској палати, протекао у врло пријатној атмосфери. Током састанка било је говора о добрим односима између Ватикана и Њемачке.

"Папа ме је охрабрио да наставим и да се борим за међународне споразуме, укључујући и париски", рекла је Меркелова новинарима након неуобичајено дуге 40-минутне аудијенције код папе.

Меркелова је истакла да је папа изразио подршку за дневни ред састанка Г20 одређеног за самит у Хамбургу наредног мјесеца.

Наглашено је како је потребно да се током самита укаже на битне проблем данашњице, као што су опасност од тероризма, борба против сиромаштва, климатске промјене и други глобални изазови.

Папа Фрањо је током састанка упутио ријечи саучешћа њемачкој канцеларки поводом смрти бившег њемачког канцелара Хелмута Кохла, који је преминуо јуче у 87. години.

Њемачка новинска агенција ДПА јавила је да је канцеларка Меркел након састанка изјавила како јој је папа Фрањо пружио подршку када су у питању теме сиромаштва у Африци и заштита климе.

ДПА је навела како је папа Фрањо Меркеловој поклонио и медаљу на којој се налази стабло маслине, а поклонио ју је због њених заслуга за мир.

Извор: Агенције